A Szabadság ára – Koltay Gábor filmet készített Duray Miklósról

„Duray élete és konfliktusai elválaszthatatlanok a felvidéki magyarság jogaiért folytatott küzdelemmel. Egy rendkívüli becsületes életútról van szó, amely azonban egyben kérlelhetetlen: az igazságot mutatja fel. Az igazság pedig nagyon sokaknak fájó” – mondta Koltay Gábor (a képen) filmrendező a Kossuth Rádióban arra a kérdésre válaszolva, hogy miért forgatott filmet Duray Miklósról.

Koltay, mint mondta, amióta elolvasta a Kutyaszorítót (Duray első könyve, még a rendszerváltás előtt jelent meg – szerk. megj.) figyeli Duray Miklós pályafutását. Durayt az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb személyiségnek tartja. „Az igazság bajnoka. Ismerjük azokat a kezdeményezéseket, hogy eltávolítsák őt a közéletből, de nem tudnak fogást találni rajta, mert az igaz értékeket egy igaz ember mutatja fel, és így a felmutatott értékek ereje megsokszorozódik. Fiktív elemekkel átszőtt, több mint két órás filmről van szó, melynek címe: A szabadság ára. Figyelve a mai eseményeket, például, hogy a magyar köztársasági elnököt félúton megállítják a hídon, az utcán, a futballstadionban, de még a szlovák parlament épületében is történteket, a szlovák politikai eseményeket, a hazug és áttekinthetetlennek tűnő, ám nagyon is világosan kikövetkeztethető ok-okozati összefüggéseket látva azt gondolom, hogy ezt a filmet nagyon sok embernek látnia kell, mert segít megérteni azt a világot, amelyben élünk”.

Koltay még nem tudja, hogy mikor és hol mutatják be a filmet. Mint mondta, még keresi az ehhez legmegfelelőbb alkalmat és időpontot. „Ezt mindenképpen közönség elé kell vinni, amely a filmet elfogadja vagy elutasítja, de mindenképpen elindul ezáltal egy párbeszéd arról, hogyan létezhet az, hogy ha valaki őszintén és nyíltan vet fel kérdéseket, azért bunkósbot jár…?” – mondta Koltay Gábor

Koltay Gábor neve 1983-ban robban be a köztudatba, amikor megrendezte és filmre vitte az István, a király című, azóta legendás rockoperát. Ezt követő munkái is a magyar történelem jelentős személyiségeiről szólnak, most nyáron éppen Révkomáromban mutatták be az általa rendezett, Klapka Györgyről szóló musicalt, de olyan sokat vitatott személyek életútjának a bemutatását sem kerülte, mint például Horthy Miklós vagy Wass Abert.

Megszakítás