In Memoriam .XII.5.

Határon túli magyar vezetők beszédeivel tartott megemlékezést „In Memoriam December 5.” címmel a budapesti Polgárok Háza a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás ötödik évfordulója alkalmából. Duray Miklós szerint a népszavazás kimeneteléért a szavazás kezdeményezője is felelős, ha nem felelősebb, mint a választópolgárok.

Kovács Miklós: nemzet nélkül nincs ország – A nemzet fenntartásához az embernek áldozatot kell vállalnia – jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, aki szerint rosszul érveltek azok a 2004. december 5-i népszavazás előtt, akik az életszínvonal csökkenése miatt a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megadása ellen érveltek. „Ha szétrágja az államot a korrupció, az életszínvonal nem egy-két százalékkal fog esni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy még Ukrajnáénál rosszabb helyzet is lehetséges. Szerinte „a nemzettel nem törődő potyautasok nem fogják fel, hogy nemzet nélkül nincs ország.”

Duray: az állampolgárság alapjog – Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke beszédében kétségét fejezte ki, hogy egy ilyen kérdésben egyáltalán népszavazást kellett-e kezdeményezni. Úgy vélte, hogy a népszavazás kimeneteléért „a szavazás kezdeményezője is felelős, ha nem felelősebb”, mint a választópolgárok. „Ha ismerjük nemzetünk állapotát, Magyarország közállapotait, akkor olyan kérdésben nem szabad népszavazást kezdeményezni, amelynek a korábbi megszűnéséért nem a nép felelős” – mondta. Duray Miklós szerint az állampolgárság alapjog, amiről nem szavazni kell, hanem a törvényhozásnak kell megalkotnia azokat az eszközöket, amelyekkel az alapjoghoz hozzá lehet férni. Ugyancsak felelősnek nevezte az akkori kormánypártok – mint fogalmazott – nemzetellenes szövetségét, továbbá a szavazás előtti egy hónapos szörnyű politikai propagandát.



Ágoston András: a határon túli magyarok határmódosítás nélküli integrálása
– Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke szerint a vajdasági magyarok, akik a kilencvenes évek elejétől hozzászoktak ahhoz, hogy egyik csapás a másik után éri őket, úgy tekintenek a kettős állampolgárságra, mint egy elemére annak a politikai alapelvnek, amelynek célja a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli integrálása. Szerinte a kettős állampolgárság minden magyar érdeke a határon túl, és érdeke Magyarországnak is. Ehhez egy olyan magyar kormány kell, amely „nem meghunyászkodva fogadja a szomszédok támadásait, hanem az egész nemzet érdekeit megfogalmazva, kezdeményezőként lép ki a nemzetközi színtérre”.

Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke szerint a 2002-es választásokkor negatív kampányeszközként használták fel a határon túli magyarok jogállásról szóló státustörvényt vagy kedvezménytörvényt. Úgy vélte, hogy a határon túli magyaroknak „nagyobb veszteség volt a választás eredménye, mint amennyi lelki erőt adott a státustörvény”. Hozzátette, hogy „bűntudatunk volt, hogy miattunk veszítette el a választásokat az Orbán-kormány”.

Megszakítás