Duray vymenil politiku za školské lavice. Učí v Maďarsku

Hospodárske noviny, 2011-08-23

Bývalý podpredseda SMK Miklós Duray „zavesil politiku na klinec“. Jeho strana sa po minuloročných voľbách nedostala do parlamentu. Svoje záujmy tak Duray preorientoval do oblasti vzdelávania. Je pedagógom na Západomaďarskej univerzite v Šoproni. Rok učil externistov aplikovanú politológiu, teraz dostane viac študentov.

„Na tom predmete skúšame hľadať vysvetlenia na politické situácie v strednej Európe za posledných 500 rokov. Rozprávame sa o tom, aké ponaučenie nám dáva história, či sa dá z toho zobrať ponaučenie pre súčasnosť,“ priblížil. Vraj je to spojenie troch predmetov: politická história, kultúrna história a súčasná politológia. „Od septembra budem mať aj iné triedy,“ prezradil.

Píše sa učebnica
Duray tvrdí, že maďarskí študenti voči Slovákom predsudky nemajú. „Nedá sa hovoriť o pozitívnom postoji, ale ani priveľmi negatívne Slovákov nevnímajú.“ Vraví, že učiť na vysokej škole je niečo nové, a to aj napriek tomu, že na rôznych prednáškach a konferenciách toho povedal dosť. „Toto som nikdy nerobil. Tu treba pokračovať v rovnakej téme pri ďalšom stretnutí, ale zároveň nesmiete rozprávať o tom istom ako naposledy,“ povedal. V pláne má aj napísať učebnicu. Tvrdí, že síce napísal viacero kníh aj odborných článkov, ale teraz to všetko musí zoradiť do systému.

Na univerzite veľa nezarobí. Sumu však povedať nechcel, iba sa zasmial. „To by bolo smiešne, ak by som to vyčíslil. Nemám z toho ani na benzín,“ povedal s úsmevom.

Okrem vyučovania chodí Duray stále prednášať aj na rôzne odborné konferencie, prispieva tiež na stránku Felvidek.ma, ktorú prevádzkuje Združenie za spoločné ciele. To má podľa Duraya ambíciu byť spoločenskou protiváhou Strany maďarskej koalície. „Tá stránka je ideologicky konzervatívna a zverejňuje všetky správy o Slovensku. Aj tie, čo propagujú autonómiu, aj tie, čo ju odmietajú,“ vysvetlil.

Vrátiť sa po politiky? Asi nie
Miklós Duray má stále slovenské občianstvo a je presvedčený o tom, že rovnako je to aj so súčasným šéfom SMK Józsefom Berényim. Napriek tomu je osobná stránka duray.sk celá po maďarsky. Dosť času trávi v straníckej centrále SMK v Bratislave. Aktívna politika mu už nechýba. „Vrátiť sa? V tomto veku asi nie,“ zasmial sa. „Svoj názor rád poviem každému, ale už nechcem ovplyvňovať stranícku politiku.“

Megszakítás