Tizenöt éves a Szövetség a Közös Célokért társulás

Alsóbodokon tartotta éves közgyűlését november 19-én a Duray Miklós vezette Szövetség a Közös Célokért társulás.

A társulás 2001-ben alakult a Magyar Igazolványok rendszerének a kialakítására. Duray Miklós kiemelte, hogy a SZAKC-ot az öt országos szervezet (Csemadok, MKP, SZMPSZ, SZMSZSZ, SZMCS) hozta létre, s örömteli, hogy azóta huszonháromra emelkedett a tagszervezetek száma, s egyre bővül a tevékenységi köre.

A SZAKC tevékenységi körébe tartozik a közös érdekek képviselete mellett a Felvidék.ma internetes hírportál és a Felvidéki Magyarok internetes folyóirat megjelentetése. A publikációs és kiadói tevékenység felkarolása, továbbá tanfolyamok, szemináriumok, társadalmi és kulturális események szervezése, előadói és művelődési tevékenység kifejtése, felmérések és kutatások végzése. S a legújszerűbb szolgáltatások, a szociális segítőtevékenység, a jogsegélyszolgálat és a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat működtetése.

bodok

Közgyűlés Alsóbodokon Paulisz Boldizsár birtokán (Fotó: Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

A tevékenységről Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója számolt be. „Október elsejével arra szövetkeztünk, hogy kollégáink jogsérelem ügyében is megkereshetőek legyenek. Ezért csatlakoztunk a Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálathoz. Az irodáinkban az esetekről feljegyzést készítenek, s az ügyekben közvetítőként lépnek fel ” – nyilatkozta.

A társulás bekapcsolódik a Családlánc építésébe is, amely hálózat a családokkal és a gyerekkel foglalkozó civil szervezeteket tömöríti. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében pedig Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület elnöke segíti a hálózat munkáját. Ebben az évben a SZAKC szervezésében mintegy tíz tagszervezettel összefogva magyar nyelvű család és – párkapcsolati tanácsadás indult hét városban szakpszichológusok közreműködésével.

Ugyanakkor tovább folytatódik a Civil Információs Centrumok közreműködéséről a civilek szolgálatában álló tanácsadás, civil információs napok megtartása.

„Az irodahálózatunk a legnagyobb érték” – hangsúlyozta Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója, aki hozzátette, hogy a szervezetük legfőbb feladata koordinálni a célok érdekében kifejtett tevékenységet. Tizennégy városban található SZAKC iroda, ahol a munkatársak várják az érdeklődőket.

„A legfontosabb feladataink közé tartozik a magyarországi megyei Civil Információs Központokkal (CIC) való együttműködés. Szakképzés, felnőttképzés területén sikeres pályázatokat valósítottunk meg. Tagszervezeteink számára közös egyeztető fórumot működtetünk, s bekapcsolódunk a Felvidéken a közösségszervező munkába. A kárpát-medencei kapcsolatok erősítése érdekében különböző hálózatokban veszünk részt” – számolt be.

A közgyűlés jóváhagyta a társulás tevékenységéről szóló beszámolót, a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszak óta beindított új szolgáltatásokat; a társulás 2016. évi gazdálkodásáról szóló jelentését, a 2017. évi költségvetését. Ugyanakkor jóváhagyták az ellenőrző bizottság jelentését a gazdálkodásról és az alapszabály módosítást.

A SZAKC-hoz felvételt nyert három új tagszervezet: az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete és a Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás.

A közgyűlés bevezető részében a magyar szórvány napja alkalmából rendezett konferencián vehettek részt a küldöttek.

Forrás: Felvidék.ma

Megszakítás