Áder János és Orbán Viktor is köszöntötte Duray Miklóst 75. születésnapja alkalmából

Potápi Árpád János, Duray Miklós és Czimbalmosné Molnár Éva (fotó: Sztarovics Tibor)

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte Duray Miklóst, a Szövetség a Közös Célokért társulás tiszteletbeli elnökét – a felvidéki magyar közélet ikonikus alakját, aki – mint Orbán Viktor fogalmaz levelében – a kommunista diktatúra idején a személyes szabadságát is hajlandó volt kockára tenni azért, hogy hozzájáruljon a magyar nyelvű iskolák megmentéséhez. Az alábbiakban a köztársasági elnök és a miniszterelnök köszöntőjét olvashatják – utóbbit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ma személyesen nyújtotta át a 75. születésnapját július 18-án ünnepelt Duray Miklósnak.

Áder János köztársasági elnök köszöntője

Tisztelt Duray Miklós!

„Minden népnek, nemzetnek szüksége van olyan törvényre, mely a lelke legmélyére húzódik le és szinte mitologikus erővel onnan irányítja élete sorsdöntő pillantaiban” – vallotta Csoóri Sándor.

Köszönjük, hogy évtizedek óta állhatatosan küzdesz a felvidéki magyarság összefogásáért, anyanyelvünk megőrzéséért, nemzeti közösségeink boldogulásáért. Sokunk számára adott erőt és reményt kivételes bátorságod, amely arra sarkallt a kommunista diktatúra idején, hogy lelkiismereted törvényét követve az elnyomottak szószólójává válj.

Hálásak vagyunk sziklaszilárd helytállásodért, bölcs szavaidért és hiteles megnyilatkozásaidért, melyekkel ma is irányt mutatsz a szlovákiai magyarság számára a hétköznapi, vagy éppen sorsdöntő pillanatokban.

Születésnapod alkalmából jó egészséget kívánok Neked. Isten áldja meg gazdagon életedet, nemzetünkért végzett minden munkádat.

Budapest, 2020. július 18.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntője

Tisztelt Duray Miklós!

Régi igazság, hogy a nemzet szolgálatának fokmérője az az áldozat, amelyet saját közösségünk érdekében meghozunk. Éppen ezért, a nyolcvanas években az én nemzedékem számára a valódi nemzetpolitikát többek között az a megalkuvást nem ismerő kiállás jelentette, mellyel Ön a kommunista diktatúra idején még a személyes szabadságát is hajlandó volt kockára tenni azért, hogy hozzájáruljon a magyar nyelvű iskolák megmentéséhez.

Hálásak vagyunk, hogy egyetemista korától szolgálta a felvidéki magyarság ügyét: kitartásával megmutatta, hogyan lehet hatékonyan szembeszállni az elnyomó hatalommal, meggyőződéses demokrataként pedig a rendszerváltás idején is egyértelművé tette, hogy a szabad választások kiírása mellett a kisebbségi jogok tiszteletben tartása is része kell legyen egy demokráciának. Köszönjük, hogy a politika szorítójában, az irodalmi műveiben és az egyetemi katedrán állva is mindig arra törekedett, hogy összefogásra szólítsa fel a magyarságot.

Engedje meg, hogy a születésnapja alkalmából gratuláló családtagok és barátok sorába állva én is nagy tisztelettel köszöntsem és boldog ünneplést, jó egészségben töltött további esztendőket kívánjak Önnek!

Isten éltesse sokáig!

Budapest, 2018. július 18.

Orbán Viktor
Magyarország miniszterelnöke

Pánczél Károly köszöntője

Az ünnepeltet Pánczél Károly, a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is köszöntötte:

L. Simon László köszöntője

Forrás: Felvidék.ma

Megszakítás