Keresztúriak találkozása: példa a Kárpát-medencei összefogásra

Fejér megye egyik nagyközsége, Ráckeresztúr adott otthont augusztus 28-31 között a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége által szervezett kilencedik találkozónak, amelyen immár 23 település küldöttsége vett részt, köztük hét a mai Románia területéről. A találkozó védnöke és díszvendége két határon túli magyar politikus volt, Felvidékről Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke, Délvidékről pedig Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A találkozó tiszteletére megjelent a Kárpát-medence településeit bemutató könyvek – az ún Julianus Útikönyvek és Füzetek sorozat – újabb, a Keresztúr nevű településekről szóló kiadványa, Stoffán György szerkesztésében.

Az alábbi települések elöljárói és kulturális csoportjai tisztelték meg a találkozót: Almáskeresztúr, Balatonkeresztúr, Berekeresztúr, Bodrogkeresztúr, Csernakeresztúr, Hejőkeresztúr, Gerendkeresztúr, Kaposkeresztúr, Magyarkeresztúr, Maroskeresztúr, Murakeresztúr, Nagykeresztúr, Nemeskeresztúr, Ördögkeresztúr, Petrikeresztúr, Pókakeresztúr, Sajókeresztúr, Sarkadkeresztúr, Sárkeresztúr, Szilágyfőkeresztúr, Székelykeresztúr, Rákoskeresztúr az előző találkozó szervezője, Ráckeresztúr pedig az idei vendéglátó.

A három napig tartó program sok színes, látványos és szívet melengető eseménysorozatból állt, nagy érdeklődés kísérte, több száz vendég élvezte Ráckeresztúr önkormányzatának vendégszeretetét.


A képen Kovács József, Balatonkeresztúr polgármestere, a házigazda Ónody Miklós, Ráckeresztúr polgármestere a két védnökkel: Duray Miklóssal és Dudás Károllyal (foto: Herkli Antal segédlelkész)

Ünnepi felvonulással kezdődött a program: hagyományőrzők vonulása, zászlók, zenekíséret tette látványossá a népes delegációk útját végig Ráckeresztúr gerincén. A korábbi ráckeresztúri találkozó idején, 2003-ban kialakított emlékhelyen most azon települések képviselői helyezték el a szülőföldjük határából hozott földet és ültettek virágot az emlékhelyre, akik idén először vettek részt a találkozón. Az emlékművet megáldották a történelmi egyházak lelkipásztorai.

Gazdag kulturális műsor keretében nyitották meg az ünnepséget, elsőként a vendéglátó település polgármestere, Ónody Miklós köszöntötte a vendégeket, majd a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke, Balatonkeresztúr polgármestere, Kovács József, és a szövetség tiszteletbeli elnöke, Bárdos János idézték fel a kilenc év eseményeit, a találkozók emlékezetes pillanatait. Kovács Józseftől megtudtuk, hogy egy szomorú esemény, a 2002-es tiszai árvíz „késztette” összefogásra a keresztúriakat, Bodrogkeresztúr megsegítése volt az elsődleges cél, a kezdeményező pedig Balatonkeresztúr önkormányzata volt. Mindketten kiemelték annak értékét, hogy a határon túli települések is részt vállalnak a szövetség munkájában, de a szolidaritás jegyében a találkozók megszervezése a nagyobb lélekszámú magyarországi települések gondja. Így eshetett meg, hogy Ráckeresztúr immár másodszor fogadta be a találkozó vendégseregét.

Duray Miklós és Felházi Klára lelkipásztor

Dudás Károly és Duray Miklós méltatták a kezdeményezés Kárpát-medencei, nemzeti jelentőségét, az összefogás jó példájának nevezték a keresztúriak találkozásait, és reményüket fejezték ki, hogy további települések csatlakozásával még erőteljesebbé válik a szövetség, melynek jövőjét elsősorban a sok fiatal jelenléte jelezte a vendégseregben. Felvidéken a Losonc melletti Kétkeresztúr kapott meghívást, de sajnos ebben az évben nem tudták megszervezni utazásukat, mint Ondrej Kerekeš polgármester telefonos megkeresésünkre elmondta, több előkészületre van szükség, de igyekezni fognak csatlakozni a kezdeményezéshez.


Az ökumenikus istentiszteleten Gombaszöginé dr.Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke, Gyenesei István, önkormányzati miniszter, Ónody Miklós, Ráckeresztúr polgármestere és Kovács János, a KNTSZ elnöke, Balatonkeresztúr polgármestere (foto: Stoffán György)

Szombaton kirándulásokkal és fesztivállal, Kormorán-koncerttel kedveskedtek a vendéglátók. Délután 14.00 órától kezdődött a KNTSZ közgyűlése, amelyen sor került Berekeresztúr és Ráckeresztúr testvér-települési szerződésének aláírására is. Vasárnap ökumenikus istentiszteletre és a találkozó záróünnepségére került sor, amelynek díszvendége Gomaszöginé dr.Balogh Ibolya, a Fejér-megyei Önkormányzat elnöke és Gyenesi István, önkormányzati miniszter volt.

A zárünnepség végén Ónody Miklós polgármester átadta a vándorzászlót a jövő évi találkozót szervező Balatonkeresztúr polgármesterének, Kovács Józsefnek.

Pogány Erzsébet, Felvidék Ma

Foto: Stoffán György

Megszakítás