Pillanatnyilag Szlovákiában és Ukrajnában a legrosszabb a helyzete a magyarságnak

Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke a HírTV Kontraszt című műsorában nyilatkozott a 2008. november 15-i magyar-szlovák miniszterelnöki csúccsal, valamint a magyar-szlovák viszonyban fellépő feszültségekkel kapcsolatban.
„A szlovák kormányfő a miniszterelnöki találkozó után a szlovák közszolgálati televízióban – egyik oldalán a köztársasági elnökkel, a másikon pedig a házelnökkel – tekintett vissza a történtekre. Nekem úgy tűnt, nem volt igazán elégedett a tárgyalással, mert érezte, hogy a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc lekörözte őt. (…)

Teljesen egyértelmű, hogy azok a problémák, amelyekkel a szlovák-magyar viszonyban most szemben állunk, 2006-ban éledtek újra, ugyanis a jelenlegi szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt közül kettő 1998 előtt is kormányalakító erő volt, és akkor is hasonló problémák jelentek meg. Csak 1998-2006 között, a szlovákiai polgári kormányzás idején volt viszonylagos nyugalom, mert akkor felülről nem gerjesztették a magyarellenességet. 2006-óta azonban ismét ez történik, és ennek már olyan látható jelei is vannak, melyek a szlovák polgárok gondolkodását, magatartását is negatívan befolyásolják a magyarok irányába. Ez főleg a fiatal generációra jellemző, ők hamarosan választópolgárok lesznek, és így még inkább nőhet a magyarellenesség. Ez a kedvezőtlen előrejelzés mindenképpen a felülről lefelé sugárzott magyarellenességnek, sovinizmusnak, szélsőségességnek a hatása.

Magyarország sokat ez ellen nem tehet, de eszközei azért vannak. A szlovák-magyar alapszerződés például sok mindent tartalmaz, ami a kultúrával, az oktatásüggyel, a tankönyvekkel vagy a nyelvhasználattal kapcsolatos. De ezt be is kellene tartatni Szlovákiával.

A szlovák parlamentnek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával szembeni határozata, mely az MKP-képviselőknek ezen való részvételét is kifogásolja, tulajdonképpen alapvető szabadságjogokat sért. Egyben beavatkozik a képviselők független jogállásába is. Azzal, hogy mi a magyar nemzet részeként kapcsolatot tartunk a többi ország magyar parlamenti képviselőivel – azaz szintén közlegimitást élvező személyekkel – ugyanis a választóink érdekeit is képviseljük.

Pillanatnyilag Szlovákiában és Ukrajnában a legrosszabb a helyzete a magyarságnak. Sokkal mérsékeltebben reagál a román politika a magyarokkal kapcsolatos kérdésekre. Tudatosítanunk kell, hogy az, ami most Szlovákiában zajlik, a magyarság megfélemlítéséről szól, mint ahogy a dunaszerdahelyi eset is. Miért? Mert félelemmel a lelkükben az emberek sokkal könnyebben manipulálhatóvá, kezelhetővé, elnyomhatóvá válnak, illetve asszimilációra kényszeríthetők” – mondta Duray Miklós.

Megszakítás