Telt ház a Duray-film bemutatóján

Magyar Hírlap – Értékvesztett korunk káoszában vannak honfitársaink, akik igazodási pontok és világító fáklyák képesek maradni évtizedeken át – fogalmazott hétfőn Koltay Gábor filmrendező Duray Miklósról készült dokumentumfilmjének díszbemutatóján.

A szlovákiai magyar politikus munkájáról szóló mozi csaknem két éve elkészült már, a bemutatással azonban azért várt a rendező, hogy ne veszélyeztesse Duray pályafutását.

Amikor idehaza 1968-ban az Illés zenekar Táncdalfesztiválon elért sikerét egyfajta politikai győzelemként ünnepelte az ellenzék, az orosz tankok éppen elindultak a reformokat bevezetni szándékozó Csehszlovákia ellen.

Ezekben az években – húszas évei elején – döntött a politikai pálya mellett Duray Miklós szlovákiai magyar író, geológus, holott a magyar kisebbségnek az asszimilációs intézkedések elleni harca csak tíz évre rá teljesedett ki. Arra az időre tehető ugyanis, hogy megalapította a magyar iskolák tervezett felszámolása ellen tiltakozó Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát, amelynek 1989 decemberéig szóvivőjeként tevékenykedett.

A szabadság ára – Korunk szabadságharcosa, Duray Miklós ötven éve a célkeresztben című, fikciós elemekkel átszőtt Koltay-film több szempontból időszerű: egy hiteles politikusról ad informatív, kiegyensúlyozott képet olyan időszakban, amikor az elmúlt ciklusokban a közvélemény csalódott a politikusokban. S itt van egy „szabadságharcos”, ahogyan a rendező nevezi őt, aki előtt még csak nem is posztumusz kell fejet hajtanunk, s aki negyvenhárom éve – folyamatos fenyegetettség mellett – nem billent ki hitéből. Koltay filmje tehát egyben az állhatatosságról szól, s eközben informatívan beszél a Csehszlovákiában és Magyarországon nagyjából egy időben zajló rendszerváltásról. A film ugyanis a ’68-as csehszlovákiai forradalomtól 2009-ig kíséri a politikus pályáját.

Koltay a történetmesélésnek igencsak hatásos útját választotta: a narráció mellett Varga Klára színésznőt kvázi riporterként állította be a jelenetekbe, akinek kérdéseit nem halljuk, csak az elbeszéltekre adott arcjátékával szembesülünk.

A mozi egy állandó üldöztetésben élő, kétszeresen bebörtönzött harcos sorsán keresztül láttatja, hogy mibe is kerül a szabadság.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott, telt házas bemutatót vastapssal ünnepelte a közönség, s mások mellett jelen volt a köztársasági elnök felesége, Schmitt Pálné Makray Katalin, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szili Katalin független országgyűlési képviselő és Grosics Gyula, az aranycsapat kapusa is.
Szilléry Éva

Megszakítás