A politikusnak legyen emlékezete is

A politikus, ha emlékezetkiesés áldozata, rettentő sok hibát követhet el. Például önmagát hazudtolhatja meg. Sőt, ettől még rosszabb helyzetbe kerülhet: azonosulhat ellenfelével vagy akár önmagával is.
Innen érdekes nyomon követni az eseményeket.

Emlékezzünk.
Még Csehszlovákia volt, 1992 áprilisa. Délelőtt, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom sajtótájékoztatóját tartotta Bugár Béla Pozsonyban, akit pár hónappal azelőtt választottak a párt elnökévé (erre még egyszer kitérünk), aki már akkor is valakiknek a szolgálatában állt, de lehet, hogy még nem tudta. Néhány órával azelőtt, hogy az akkori Magyar Koalíció (Együttélés-MKDM) látogatást tett volna Václav Havel Köztársasági Elnöknél. Ezen a pozsonyi sajtótájékoztatón Bugár egy olyan bejelentést tett, ami megállította az ütőt az újságírókban.
Megfenyegette az önálló államiságra törekvő szlovákokat, hogy a magyarok területi autonómiát fognak követelni, ha a szlovákok el akarnak szakadni Csehszlovákiától.
Ez 1992 tavaszán történt, a parlamenti választások előtt.
Ennek előtte, a politikai béke érdekében nem beszéltünk erről.
Bugár, a titkosszolgálat segítségével és a Független Magyar Kezdeményezés egyetértésével megválasztott magyar politikus volt az első, aki ezt a kérdést napirendre tűzte.
A lényege az volt, hogy elriassza a szlovákokat az önállóvá válás szándékától. Ha elszakadnak, gyengébbek lesznek, a magyarok maguk alá teperik őket, ezért maradjanak egyben a csehekkel.
Nem tudni pontosan, ki sugallta ezt neki, de annyit tudunk, hogy ezt nem Esterházy nyomdokán tette.
Ez a kérdés most, 2011 őszén azért időszerű, mert Bugár Bélához két közelálló személy, a MOST/HÍD párt  két politikusa is felvetette.
Simon Zsolt, 2011. július 26-án arról beszélt, hogy Dél-Szlovákiában nem reális a területi autonómia – noha erre senki sem szólította fel őt.
A másik MOST/HÍD-as Gál Gábor volt, aki arról papolt, hogy az MKP-ban ma is sokan vannak olyanok, akik az autonómiáról beszélnek.
Ezután csak azt kell eldönteni, Bugár ki ellen beszélt 1992-ben, amikor az autonómiáról beszélt és az emberei 2011-ben ki ellen beszélnek, amikor az autonómiáról beszélnek.

 

Duray Miklós

Megszakítás