Duray Miklós kapta a Pro Probitate – Helytállásért díjat

Komáromszentpéteren ma adták át a Pro Probitate – Helytállásért díjat. A felvidéki magyar nemzeti közösség érdekében kifejtett közéleti tevékenységéért és helytállásáért Duray Miklóst tüntették ki.

A mai díjátadón Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke köszöntötte Duray Miklóst és a rendezvény további résztvevőit. Duray életútját Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke (MKP) méltatta, aki Duray életútjáról szólva kiemelte a díjazott tudományos, közösségi és jogvédő munkásságát. A méltatást személyes élmények felidézésével színesítette, visszaemlékezett első találkozásukra s arra, hogy már egyetemistaként megragadta őt a Duray Miklós által megfogalmazott krédó: intézményeket kell építeni! Esterházy János példájára építve alapította meg az Együttélést, mint önálló politikai pártot.

Duray Miklós a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus volt ekkor, ahogy Berényi fogalmazott: Dunaszerdahelyen akkor is volt foci, de az emberek a szünetben róla beszéltek. S joggal: politikai elítéltként kétszer ült börtönben, szüntelenül építette a felvidéki magyar közösséget, igazi véleményformáló volt, s az emberek ezt felismerték. E hozzáállását mindmáig megőrizte, a legnagyobb kihívások közepette is. „Díjazottunk egy világítótorony” – fogalmazott méltatásában Berényi József.

Duray Miklósnak az MKP megyei képviselői nyújtották át a kitüntetést. A díjátadót a színvonalas kultúrműsor még meghittebbé tette.

A díjazott megköszönte a méltató szavakat, az együttműködést, és mindazoknak a  támogatását, akik segítették őt a munkájában. Ami szavai szerint már négyéves korában elkezdődött, amikor édesapja elvitte a helyi Csemadok-alapszervezetbe, ahol akkor a székrakásban segédkezett. „Igaz, az akkori székrakástól a mostani díjátadóig sok idő eltelt, ezért köszönöm, hogy itt lehetek” – fogalmazott Duray Miklós.

A Pro Probitate – Helytállásért díjat az MKP képviselői alapították, elsőként – in memoriam – Esterházy János életútját méltatták vele.

A tavalyi évet leszámítva (akkor a járvány miatt elmaradt) minden évben sor került a díjátadásra.

A korábbi díjazottak:
1995: Zonctorony község (a magyar iskola megmentéséért),
1996: Lénár Károly lelkiatya,
1997: a Mindszenty-per elítéltjei,
1998: Janics Kálmán író-politikus, Búcs és Bátorkeszi helytálló polgárai,
1999: Ág Tibor népzenekutató,
2000: Burján László lelkipásztor,
2001: Gáspár Tibor pedagógus,
2002: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége,
2003: a Jókai Színház,
2004: Turczel Lajos irodalomtörténész,
2005: Koncsol László író-költő,
2006: Takács András néprajzkutató,
2007: Stelczer Elemér (az Esterházy János Emlékbizottság volt elnöke),
2008: Sidó Zoltán (pedagógus, a Csemadok volt elnöke),
2009: Szénássy Zoltán pedagógus,
2010: Dobos László író,
2011: Dolník Erzsébet,
2012: Tamás Aladárné Szűcs Ilona pedagógus,
2013: Pázmány Péter, Dunaszerdahely korábbi polgármestere,
2014: Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész,
2015: Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora,
2016: Kolár Péter pedagógus, a Thália Színház volt igazgatója,
2017: Dániel Erzsébet népművelő,
2018: Nagy János szobrászművész,
2019: Szvorák Zsuzsanna népművelő.

2018-ban és 2019-ben a Felvidéki Magyarság társdíj is kiosztásra került, amellyel Halzl Józsefnek, Pásztor Bélának és Szabó Tibornak mondtak köszönetet.

Az 1945-ben Losoncon született Duray Miklós már a rendszerváltozás előtt is kiállt a felvidéki magyarság jogaiért, ezért kétszer börtönbe zárták. A Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága alapítója és szóvivője volt.

A rendszerváltozás után az Együttélés politikai mozgalom elnöke volt egészen az egységes – általa kezdeményezett – pártegyesítésig, azaz az MKP megalakulásáig, amelynek ma is aktív tagja. A magyar nemzetpolitika kimagasló személyisége, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) alapötletének megfogalmazója, létrehozásának egyik kezdeményezője.

Ugyancsak a nevéhez fűződik a státustörvényből eredő Magyar Igazolványok létrejötte. Közíróként is jól ismerjük, hiszen több mint 20 könyv szerzője. Mindez csak néhány kiragadott pont Duray életútjából, aki a Szövetség a Közös Célokért társulásban tavaly köszönt le elnöki tisztségéről, életútjáról részletesen a duray.sk internetes oldalon tájékozódhatunk, de megtehetjük ezt a Koltay Gábor rendezésében 2010-ben készült A szabadság ára dokumentumfilm megtekintésével is.

(Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Megszakítás