A jogvédő bizottság tevékenységének utolsó éve

(Könyv: Kettős elnyomásban)

A bizottság szóvivője, Duray Miklós 1988. augusztus 15-én Pennsylvania állam Indiana városa egyetemének meghívására az USA-ba utazott egy évre. Ezt megelőzően összehívta a jogvédő bizottság tagjait, akik első ízben találkozhattak ily módon egymással. A bizottság konspirációs elve ugyanis az volt, hogy a tagok – ha csak nem elkerülhetetlen – ne tudjanak egymásról.
Ez biztosította, hogy ha netán valakit letartóztatnak közülük, ne árulhassa el a többi munkatársat, nehogy tömeges letartóztatásokra kerüljön sor. Egyedül Duray Miklós ismerte a bizottság tagjait, akik rajta keresztül érintkezhettek egymással névtelenül. A konspirációs elv bevált, mert valóban nem következett be sorozatos letartóztatás. Petőczné Sárszögi Csilla, Bodnár Mária és Szarka Katalin 1984. május 11-i rövid fogva tartása amiatt következett be, mert a rendőrség Duray tettenérésére és letartóztatására kapott utasítást. De mivel az említett három személy nem ismerte a bizottság többi tagját, a letartóztatottak köre még véletlenül sem bővülhetett.

1988 augusztusában a bizottság első gyűlésén megjelent tagok megegyeztek a tevékenység folytatásában, valamint abban, hogy Duray távollétében is az ő jegyzése alatt fognak megjelenni a dokumentumok – a bizottság többi tagja ugyanis nem vállalta nevének nyilvánosságra hozatalát. Ez folyamatos kapcsolattartást igényelt Duray és a bizottság itthon maradt tagjai között. Az összekötő szerepét Varga Sándor vállalta, a dokumentumok terjesztésének felelőse Száraz Ferdinánd (Nándi) lett.

Mivel a kapcsolattartás nem volt zavartalan, az 1989-ben megjelent dokumentumok közül néhány Duray Miklós hitelesítése nélkül jelent meg. Ez azonban nem jelentett eltérést a bizottság eredeti szellemétől. Duray távollétében a bizottság tevékenységéhez szükséges anyagi fedezetet a Szabad Kereszténydemokraták Hálózata biztosította.

Duray Miklós amerikai tartózkodása idején megtervezte a TÚLÉLÉS (Survival) hálózatot a jogvédő bizottság tevékenységének támogatására. A hálózat működtetésére azonban – a kommunista hatalom bukása miatt már nem került sor.

Az 1989 végén beindult rendszerváltozási folyamat a jogvédő hízottság munkáját is fölöslegessé tette, ezért tevékenysége 1989 decemberének végén fel lett függesztve. Ezt követően 1990. február 7-én jelent meg a jogvédő bizottság szellemi folytatásának tekinthető Együttélés Politikai Mozgalom alapító levele.

Megszakítás