A Magyar Jövőkép című konferencia résztvevőinek nyilatkozata

Több változata is megjelent a napi sajtóban

A párkányi és érsekújvári térség magyarságának VII. regionális találkozójára 2004. november 19-én és 20-án Vas megyében, Velemben, „Novákfalva” üdülőtelepen került sor, a Csemadok érsekújvári választmányának szervezésében.

A résztvevők – a térség közéletében tevékenyen résztvevő polgárok, polgármesterek, parlamenti, megyei és helyi önkormányzati képviselők, közösségszervezők – arra kérték a magyarországi választópolgárokat, szavazzanak igennel a december 5-i népszavazáson a határon túli magyarság kettős állampolgárságára.

A találkozón az alábbi nyilatkozatot fogalmazták meg:

Mi, felvidékiek, kérjük magyarországi nemzettársainkat, ne taszítsanak el bennünket, Trianonban elcsatolt magyarokat. Mindannyian ugyanazt a magyar hazát építettük ezer éven át. Együtt harcoltunk a tatár hordák ellen, együtt szenvedtük az oszmán-török megszállást, együtt küzdöttünk Kossuth zászlaja alatt, együtt tépett a szilánk Isonzónál, együtt buktunk a hóba a Don-kanyarnál.

A peremnek azon részei, amelyeket elszakítottak a történelmi magyar hazától, sajátos őrzői voltak a magyarságnak és a magyar államiságnak. Felvidék és Erdély nélkül ma talán Magyarország sem létezne, nem lenne nemzeti himnuszunk, nem született volna meg számtalan Jókai-regény, sem Madách Imre világszerte ismert műve, Az ember tragédiája.

A Felvidék magyarlakta területeinek kőbányái adták sok magyar város utcájának burkolatát, és a Pest-budai Lánchíd eredeti láncszemeit is felvidéki magyar mesterek öntötték.

A trianoni határokkal szétválasztva, ötvenöt évvel a lerombolása után, együtt építettük újra az Esztergomot Párkánnyal összekötő Duna-hidat. Ez egy olyan közös siker, amely áthidalta a bennünket szétválasztó mesterséges államhatárt, jelképezve szerves összetartozásunkat.

A felvidéki magyaroknak az elmúlt évtizedekben példátlan megpróbáltatásokat kellett kiállnia, sok százezret üldöztek el a szülőföldjéről, egy részük szétszóródott a nagyvilágban. De önmaguktól soha sem hagyták el szülőföldjüket.

Testvéreink, ne higgyetek azoknak, akik azzal riogatnak, hogy a Ti terhetekre leszünk, ha elnyerhetjük a mindenkori Magyarország állampolgárságát. Mi szeretjük a szülőföldünket, de azt is szeretnénk, ha mind szorosabb kötelék fűzné össze az államhatárokkal elválasztott magyar nemzetrészeket.

Kérünk Benneteket, december 5-én mondjatok IGEN-t a magyar állampolgárságunk visszaállítására.”

2004. november 20., Velem-Novákfalva

Megszakítás