Duray: A népszavazás hazárdjáték

(Népszabadság)

Magyar identitásukban megroskadt lelkű emberekre bízták a sorsunkat – Az MKP alelnöke Velemben tartott előadást

Aki nyolcszázezer határon túl élő magyar áttelepülésével riogatja a hazai közvéleményt, az vagy nem normális, vagy egyszerűen csak gazember – mondta a hét végén Velemben magtartott Magyar Jövőkép konferencián Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke.

Veszélyes hazárdjáték volt a népszavazás kikényszerítése a kettős állampolgárságról, de a referendum kiírása után már nincs más lehetőség, mint az eredményes és sikeres voksolásra buzdítani a választókat – jelentette ki szombaton Velemben Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, aki hozzátette: a határon túli magyarság a népszavazással „a magyar identitástudatukban megroskadt lelkű emberekre” – a magyarországi magyarokra – bízta a sorsát.

Duray Miklós a szlovákiai CSEMADOK szervezésében megtartott Magyar Jövőkép konferencián szólalt fel, amelyet a Vas megyei Velem határában lévő Novákfalván tartottak. A tanácskozáson szlovákiai közéleti szereplők – magyarlakta települések polgármesterei, valamint országgyűlési és megyei önkormányzati képviselők, s a CSEMADOK Párkány és Érsekújvár térségében működő szervezeteinek vezetői – vettek részt. Duray Miklós – aki a közelmúltban a kettős állampolgárság kérdéséről kibontakozó hazai belpolitikai vitában a kormányoldal magatartását egy interjúban úgy minősítette, hogy „végre elvált a szar a víztől” – a szombati konferencián kijelentette: a kettős állampolgárságról szóló referendum valójában arról szól, hogy csaknem 85 évvel Trianon után a magyarok elutasítják vagy saját kézjegyükkel is hitelesítik az akkor ránk kényszerített békediktátumot. Duray szerint a kettős állampolgárság kérdését a magyar törvényhozásnak saját belátása szerint kellett volna rendeznie, a népszavazás kikényszerítésével azonban a magyar választók mondják majd ki a döntő szót. Mint mondta, „a népszavazással kikergettek minket az esőbe, és most már csak abban bízhatunk, hogy kinyitják a fejünk fölött az esernyőt”.

Duray Miklós a népszavazást előkészítő kampányról szólva kijelentette: aki 800 ezer határon túl élő magyar áttelepülésével riogatja a hazai közvéleményt, az vagy nem normális, vagy egyszerűen csak gazember.

A konferencián felszólaló felvidéki közéleti szereplők közül többen is megfogalmazták, hogy a kettős állampolgárság esetleges elutasítása szerintük katasztrofális hatással lenne a határon túl élők magyar identitástudatára. Mint mondták, gúny tárgyává válnának a saját hazájukban, ráadásul azt kellene megélniük, hogy az anyaországi magyarok lemondtak róluk, cserbenhagyták őket.

A konferencián elfogadott zárónyilatkozatban a résztvevők kinyilvánították, hogy a felvidéki magyarság a kettős állampolgárság birtokában sem hagyná el a szülőföldjét, ezért minden választópolgárt arra kérnek, hogy igen szavazatával támogassa a határon túli magyarokat.

Megszakítás