Ficot terheli a felelősség a kialakult helyzetért

Forrás: Hídlap (Pálovics Klára)
A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt feljelentette Duray Miklóst, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnökét. A szlovák rendőrség nyomozást indított, mert a felvidéki magyar politikus részt vett egy budapesti autonómiakonferencián. A hatóságok most azt tudakolják: milyen minőségben vett részt Duray a Magyar Tudományos Akadémia és a Duna TV által szervezett tanácskozáson.

A hírhedten magyarellenes Ján Slotának ez már a tizenötödik feljelentése volt, amelynek Duray Miklós a célpontja, azonban ez az első eset, amikor a szlovák rendőrség eljárást is indított. A hétvégén pedig újabb feljelentést is tett a magát hazafiasnak valló párt, amiért Duray fasisztáknak nevezte őket. Ez minden valószínűség szerint annak tudható be, hogy a Slota vezette nacionalista SNS tagja lett a szociáldemokraták által létrehozott új szlovák kabinetnek. Rafael Rafaj, az SNS szóvivője szerint az MKP ügyvezető alelnöke nem csak pártját sértette meg többször és súlyosan, hanem tudatosan ártott Szlovákia nemzetközi megítélésének is.
Rafaj ugyanakkor hozzátette: az új szlovák kormány, és különösen az SNS hetek óta nagy sajtó- és politikai nyomásnak van kitéve, amely mögött jórészt a magyarországi irredenták és a velük szoros kapcsolatban álló külföldi lobbicsoportok húzódnak meg.
Duray Miklós az üggyel kapcsolatban lapunknak azt mondta: várható volt, hogy elsősorban az ő személyén keresztül próbálnak fogást találni a Magyar Koalíció Pártján. „Egyértelműen Robert Ficot terheli a felelősség a történtekért, hiszen az unió minden figyelmeztetése ellenére sem hajlandó elhatárolódni koalíciós partnere magyarellenes megnyilvánulásaitól” – mondta lapunknak a felvidéki politikus. Duray ugyanakkor hozzátette, az új kormány hatalomra kerülése óta igencsak elharapózott az agresszív  politikai szemlélet Szlovákiában; rászólnak a magyarokra, hogy ne beszéljenek az anyanyelvükön, sőt kidöntik, vagy átfestik a magyar nyelvű táblákat.
Tóth Gy. László politológus szerint a kialakult helyzetért részben a magyar külpolitika is felelős, a szlovákok ugyanis pontosan érzékelik, hogy nincs hatékony magyar diplomácia, Göncz Kinga szereplése pedig egyenesen botrányos Tóth Gy. szerint. „A szlovákok mindig is nacionalista megmozdulások eszközével kompenzálták kisebbrendűségi érzéseiket, ennek a megnyilvánulása érezhető most még fokozottabban. Hatékony és kemény magyar fellépésre lenne szükség, ugyanis ez a folyamat is azt bizonyítja, hogy nem old meg semmit, ha két ország az unión belül van” – mondta lapunknak a politológus. A Duray Miklóst ért támadással kapcsolatban pedig képmutatásról beszélt a szakértő: ha ugyanis a Spanyolországban zajló autonómiára törekvő folyamatokat elfogadhatónak találják, akkor miért ne lenne ugyanehhez joguk a határon túli magyaroknak is.
Hiller István, az MSZP elnöke levelet írt Robert Fico szlovák kormányfőnek, amelyben azt kéri, hogy határolódjon el Ján Slota és pártjának magyarellenes megnyilvánulásaitól. A levélben azt is közli a magyar politikus szlovák kollégájával, hogy augusztus végén egyeztet a német és az osztrák szocialistákkal, ahol napirendi pontként szerepelni fog a Szlovákiában kialakult helyzet is, és ha Fico addig nem tisztázza magát, akkor a további együttműködés megszakításáról is tárgyalni fognak.

Ján Slota Szlovákia szerte zajló „brutális magyarosításról” beszélt az osztrák die Pressének adott nyilatkozatában. Véleménye szerint a Felvidéken esélye sincs állást találni annak, aki nem beszél magyarul, és egyértelmű bizonyíték a magyarosításra, hogy szerinte a Szlovákiában élő magyarok száma csaknem megduplázódott. Ezzel szemben a szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar nemzetiségűek száma tíz év alatt csaknem ötvenezer fővel csökkent.

Nemzetgyalázás címén kezdeményez eljárást a Magyar Koalíció Pártja Ján Slota ellen, a választások előtti kijelentései miatt. Gál Gábor, az MKP jogi képviselője szerint a nacionalista párt vezérét bármelyik szlovák állampolgár perbe foghatná sértő nyilatkozatai miatt.

Megszakítás