Demokráciasértő a szlovák kormány

„Demokráciasértő a szlovák kormány” címmel a BIHARI NAPLÓ-nak nyilatkozott a Nagyváradon zajló Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemre meghívott Duray Miklós. 
Mik a fejlemények az ön feljelentésének ügyében? (Duray Miklós ellen néhány hete rendőrségi eljárás indult politikai nézeteinek fejtegetése miatt.)
– A sajtóból tudtam meg, hogy a Szlovák Nemzeti Párt egy újabb feljelentést tett ellenem, de a rendszerváltás óta már annyiszor feljelentettek, hogy ez már nem jelent újdonságot számomra. Ami viszont újdonság és veszélyes is, hogy a rendőrség vizsgálatot indított egy olyan feljelentés kapcsán, melynek politikai (és nem büntetőjogi) alapja van.

Uniós xenofóbia 

Az EU-csatlakozás után úgy tűnik, hogy nemhogy csökkent, de nőtt Szlovákiában a magyarellenesség. Mi lehet ennek az oka?
–  Nem a magyarellenesség növekedett, hanem az európai csatlakozással fölöslegessé vált a magyarok részvétele a kormányban, vagyis a szlovák pártok részéről már nem fűződik konkrét politikai érdek ahhoz, hogy a magyarok kormányon legyenek.

És nem is sértette a demokrácia elvét, ahogy az új kormánykoalíció létrejött, viszont olyan kormány alakult, mely sérti a demokrácia érdekeit.
– A Szlovákiában kialakult politikai helyzet egyébként mozgósította a magyar kormányt; a koalíciós pártok, valamint a Fidesz is reagált a magyarellenes megnyilatkozásra. Sőt, az SZDSZ és a Fidesz között egy szorosabb együttműködés jött létre, és közösen lépnek fel ez ügyben az európai fórumokon.

Milyen hatása lesz Erdélyben a felvidéki helyzetnek? 
–  Ennek nem lesz közvetlen hatása, ellenben tanulmányozni kellene a Szlovákiában kialakult helyzetet, mert Románia csatlakozása után hasonló dolog történhet itt is. Ezért azt tanácsolnám, hogy a Romániában szembenálló magyar politikai felek hozzák létre a párbeszéd és az együttműködés alapjait, mert ez a mostani megosztottság oda vezethet, hogy az itteni magyar politikai elit marginalizálódik.

Ez a veszély rábírhatja-e az itteni magyar politikusokat, hogy párbeszédet folytassanak egymással?
– Ez attól függ, hogy egy politikus tud-e tanulni a mások hibájából.”

Megszakítás