Duray Miklós: ‘Kellemes meglepetésként ért Eörsi Mátyás nyilatkozata’

(Forrás: vg.hu, Magyar Hírlap)
Az SZDSZ és a Fidesz összhangja kellemesen meglepte Duray Miklóst a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető elnökét annak kapcsán, hogy kiálltak mellette azzal kapcsolatban, hogy igenis most kell lépni, hogy ne hatalmasodjon el Szlovákiában újra a magyarellenesség.

Ráadásul korábban a Parlament külügyi bizottságának fideszes vezetője azt mondta, sajnálatos tévedés, hogy a kormány a továbbiakban nem kíván foglalkozni a magyarellenes nacionalista mondatokkal és tettekkel, reagálva Göncz Kinga azon kijelentésére, hogy fenntartják a jogot maguknak arra, hogy eldöntik, mikor és hogyan reagálnak a szlovák kijelentésekre.

Duray a Magyar Hírlap azon kérdésérére, hogy mit szól ahhoz, hogy az SZDSZ a védelmébe vette miután Ján Slotának a Szlovák Nemzeti párt elnökének feljelentése alapján a szlovák rendőrség eljárást indított ellene, így felelt: „Kellemes meglepetésként ért Eörsi Mátyás nyilatkozata. Örülök annak is, hogy a két párt között együttműködés alakult ki.”

Az alelnök elmondta azt is, amióta bejelentették, hogy Slota  pártja az új kormányban részt vesz, 8 év után újra érezhető a magyarellenesség. Ez úgy nyilvánul meg, hogy a feliratokat lefestik, az utcán pedig molesztálják a magyarokat.

Eörsi Mátyás a Parlament Európai Ügyek bizottságának SZDSZ-es elnöke úgy nyilatkozott, hogy Fidesz-es támogatás mellett tanácskozást kezdeményezett az Európai Parlament őszi ülésszaka elé a négy magyar párt EP képviselői között arról, hogy miként tudnának hangot adni a megkülönböztetésekkel kapcsolatban Brüsszelben, Strasbourgban és itthon is. Eörsi szerint politikus kijelentése miatt Szlovákiában, Gustáv Husák óta nem kezdeményeztek rendőrségi eljárást.

Megszakítás