Duray Miklós nyilatkozott Slota feljelentésével kapcsolatban

Duray Miklóst, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnökét ismét feljelentette az a Jan Slota, aki a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt elnökeként Budapest elleni harckocsi-támadásra buzdította honfitársait.

Feljelentésre feljelentés lett a válasz. Duray Miklóst, az MKP ügyvezető alelnökét számtalanszor feljelentette az elmúlt években Jan Slota, a nemzetiek vezére, ezúttal azonban úgy fogalmazott, hogy Duray Miklós minden célon túllőtt, amikor azt mondta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt fasiszta párt.

Duray Miklós szerint a Szlovák Nemzeti Párt és vezérének viselkedése az elmúlt mintegy másfél évtizedben teljes egészében kitölti a fasizmus kategóriáját. Tény az, hogy ez egy súlyos kifejezés és lehet, hogy sokan nem értik, hogy mit jelent a fasiszta, mert van egy tévhit ezzel kapcsolatban, amit még a Szovjetunió terjesztett el, hogy a németek is fasiszták voltak a második világháború alatt, holott azok nácik voltak – jelentette ki az MKP alelnöke.

Duray Miklós hozzátette: a fasizmus nem gázkamrát jelent meg nem jelent nyílt fegyveres összetűzést meg nem jelent más nemzetnek a gyilkolását. De jelenti azt, hogy a másik nemzet ellen folyamatos, azt megszégyenítő kijelentéseket teszek, annak a nemzetnek a befeketítésére megpróbálom a történelmet hamisítani, olyan nyilatkozatokat teszek, amellyel a másik nemzetet érzelmeiben sértem, történelmét sértem, sértem a történelmi nagyjait és így tovább. Slota elment egészen odáig, hogy egyik nyilatkozatában tankokat küldött volna Budapestre. Igaz, hogy aztán később úgy nyilatkozott, hogy részegen tette ezt a kijelentést, de ez szerintem, még csak súlyosbítja a helyzetet. Tehát én nem értem azt, hogy ez miért kelt olyan felháborodást. Inkább azt kellene bizonyítania, hogy ő talán megváltozott azzal, hogy kormányba került és a kormány fölött álló politikai szervnek, a három tagból álló koalíciós tanácsnak az egyik tagja. Tehát egy ilyen embernek sokkal óvatosabban és sokkal körültekintőbben kellene nyilatkoznia mind az itt élő magyarokról, mind egyáltalán a magyarokról – mondta a polititkus

– Miért kellene óvatosabban és körültekintőbben nyilatkoznia, hiszen az ilyen stílussal sikerült maga mögé állítania a választók több mint 11 százalékát és az első választók közül nagyon sokat, tehát nagyon sok fiatalt sikerült Slotának megszólítania, ez az egyik dolog. A másik pedig, a szlovákok nagy része úgy érzi, hogy nem Slota járatta le a külföld szemében Szlovákiát, hanem ön azzal, hogy azt mondta, hogy a nemzeti párt, vagyis a kormány egyik pártja fasiszta.

– Sok fiatal választotta őket, viszont az rendőrségileg regisztrált tény, hogy Szlovákiában újjáéledőben van az újfasizmus. Nem egészen csodálkozom azon, hogy a Szlovák Nemzeti Párt ilyen eredményt ért el. Az tény és való, hogy ha Szlovákiában egy ilyen szemlélet, politikai kultúra sikerre tud jutni és kormányozni is tud, akkor óriási bajok vannak. Erről viszont hallgatni nem lehet, mert nem csupán Szlovákiáról és nem csupán a magyarokról van szó, hanem arról van szó, hogy ezzel szennyezik egész Európa emberi légterét – válaszolt Duray Miklós.

– Tény és való, hogy Szlovákiában egyfajta radikalizálódás figyelhető meg, gondoljunk csak arra, hogy a tavaly novemberben meggyilkolt diák gyilkosait sem sikerült még megtalálni, a neonáci mozgalom nem adta ki az elkövetőket, és azóta is nagyon sok rasszista hátterű bűncselekmény történt Szlovákiában, illetve támadás. A radikalizmust azonban éppenséggel a szlovák közvélemény és a sajtó az ön és Slota nyakába varrja, pontosabban úgy fogalmaznak, hogy a két radikális, tehát ön és Slota egymásra találtak. Ön mit szól ahhoz, hogy egy lapon említik Slotával?

– Megint csak egy óriási tévedésről van szó. Ugyanis Jan Slota szélsőséges. A radikalizmus teljesen mást jelent. A radikalizmus egy értelmiségi magatartás, a diagnózis lényeglátásától a megoldás lényeglátásáig látja egészében a problémákat. A Szlovák Nemzeti Párt programja szerint is, a választási kampányban elhangzott jelszavaik szerint, de a vezérüknek a kijelentései szerint is nem radikalizmusról van szó, hanem szélsőségességről – mondta Duray Miklós

– Nem tartja ön ezt sértőnek?

– Az sérti önmagát, aki erre így tekint, pontosabban aki azt gondolja, hogy a két személy egymással összefügg.

– Milyen minőségben vett részt Duray Miklós azon a nemzetközi konferencián, amelyet most önnek felrónak, ami miatt a feljelentés született?

– Magánemberként vettem részt, mert személyre szóló meghívót kaptam és felkértek egy előadás megtartására. A többi szempont ezzel kapcsolatban teljesen lényegtelen. Az a baj, hogy utoljára 1985-ben volt ilyen élményem, amikor már másodszor szabadultam a börtönből és munkahelyemen a kommunista titkosrendőrség megkeresett és arról faggatott, hogy részt veszek-e előadásommal a budapesti kulturális fórumon – válaszolta a politikus.

– Slota a hazai sajtónak számtalanszor tett már ilyen nyilatkozatokat, aztán a Lidove Novinynek, most a Die Pressének. Mit gondol, miért csinálja ezt Jan Slota? Miért rúg bele a magyarokba, ahol csak tud, meddig fogja ezt csinálni és mi lehet ezzel a végső célja?

– Ő rájött arra, vagy a tanácsadói megmagyarázták neki, hogy a magyarokkal szemben lehet, másokkal szemben nem. Persze a Lidove Noviny esetében túllőtt a célon, mert ott a németekkel kapcsolatban is olyan kijelentést tett, amely minimálisan a nemzetek közötti gyűlöletkeltéssel minősíthető, hanem a benesi posztfasiszta szemléletnek a felújításában – tette hozzá Duray Miklós.

Közben a magyar külügyi szóvivő kijelentette: a szlovák külügyminiszter Göncz Kingához írt válaszlevele alkalmazható Ján Slota magyarellenes kijelentéseire is. Polgár Viktor azt mondta: a válaszlevél ugyan általánosságban adja meg a pozsonyi kormány álláspontját, de a magyar értelmezés szerint alkalmazni lehet a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének magyarellenes kijelentéseire. A szóvivő utalt arra, hogy a válaszlevélben Ján Kubis szlovák külügyminiszter azt írja: a pozsonyi kormány határozottan visszautasít minden olyan kijelentést és lépést, bárkitől származzon is, amely károsítja a jó szlovák-magyar kapcsolatokat és a polgárok nyugodt együttélését.

Megszakítás