Helyreigazítás kérése az Új Szótól

Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke levélben fordult az Új Szó főszerkesztőjéhez a szlovákiai magyar napilapban augusztus 4-én megjelent egyik írás miatt.

„a 2006. augusztus 4-i Új Szóban közölt Hushegyi Gábor írás (Áruló magyar képzőművészek Szlovákiában?) kapcsán kérem, közöljék a május 10-én, Budapesten a „Közös tér – Az etnikai kisebbség és a kulturális identitás kérdése a Kárpát-medencei művészetben” című kiállítás megnyitóján mondott beszédemet teljes terjedelmében, amelynek a pontos szövege megjelent a Riadó! c. könyvem 358-364. oldalán.
Az Új Szó olvasói ezután meggyőződhetnek arról, hogy Hushegyi Gábor a megnyitóra készült beszédemet nem olvasta.

„Duray a Közös tér kiállítás kapcsán tudatosan árulózott le olyan szlovákiai magyarokat, ez
esetben művészeket, akik mindössze éltek azzal az emberi és művészeti jogukkal, hogy ne vegyenek részt egy olyan kiállításon, amelynek dilettáns prekoncepciójával nem értenek egyet.”, írja többek közt Hushegyi, miközben a beszédemben nyoma sincs utalásnak arra, hogy kik kiket kértek fel, és Szlovákiából kik utasították vissza a kiállításon való részvételt.

Hushegyi írásában hemzsegő további hamis és félrevezető állításokról inkább említést sem teszek.” – fogyalmazott az Új Szó szerkesztőségének küldött levelében Duray Miklós.


Duray Miklósnak az Új Szóból telefonon jelezták, kérésének eleget tesznek.
Megszakítás