Uniós összefogás Duray ügyében?

Forrás: • Szép Éva   (hídlap)
Az MKP nemzetgyalázással vádolja a nemzetiek vezérét

Miközben a magyar diplomácia uniós összefogást sürget Duray Miklós ügyében, az MKP úgy döntött, hogy nemzetgyalázás vádjával feljelentést tesz az SNS elnöke, Ján Slota ellen. A párt frakcióvezetője szerint bármely magyar nemzetiségű állampolgár bírósághoz fordulhatna a nemzetiek sértő szavaira hivatkozva.

Göncz Kinga külügyminiszter egy internetes portálon nyilatkozva elmondta: nem szabad elszigetelni Szlovákiát a Fico-kormány ténykedése miatt, mert azt az ott élő magyar kissebség sínylené meg. Közös, uniós fellépésre van szükség amiatt, hogy Duray Miklós az MKP ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt – közölte Eörsi Mátyás, szabad demokrata ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.
„Szlovákia európai uniós tagország, meggyőződésünk, hogy nem csak nekünk, magyaroknak kell fölemelnünk a szavunkat az ellen, ami Szlovákiában történik, ez nem lehet egyszerűen egy szlovák – magyar kisebbségi probléma, ennek összeurópai üggyé kell válnia” – fogalmazott a politikus.

Gál Gábor szlovákiai magyar politikus lapunknak elmondta, hogy nonszensz, ami folyik, véleménye szerint az egész arra irányul, hogy az MKP-t zaklassák, és nyomást gyakoroljanak rá. „Tőlünk például azt kérték, hogy tudassuk, milyen minősítésben volt Duray Miklós a konferencián: úgy szólalt-e fel, mint a párt ügyvezető alelnöke, mint magánszemély vagy mint MKP-s parlamenti képviselő. Az ügynek mindehhez semmi köze” – magyarázta a politikus. Duray ellen egyébként Ján Slota feljelentése miatt indult nyomozás, amelyet egy autonómia tárgykörében tartott budapesti konferencián mondottak ihlettek. Az MKP a napokban úgy döntött, hogy nemzetgyalázás vádjával feljelentést tesz az SNS elnöke, Ján Slota ellen. Gál Gábor a Hídlapnak elmondta, hogy a beadvány már készen van, jelenleg az egyik rádióadó felvételét várják, azután pedig a párt elnökségének is rá kell bólintania a dologra. „Több sajtóterméket is próbáltunk összegyűjteni, beleértve a külföldieket is, amelyekben olyan Slotától származó kijelentések vannak, amelyek kimerítik a nemzetgyalázás fogalmát” – fogalmazott a politikus. Gál szerint bármely magyar nemzetiségű állampolgár perbe foghatná az SNS elnökét sértő nyilatkozatai miatt. Az MKP frakcióvezetője, Bárdos Gyula elmondása szerint a feljelentéssel azért vártak eddig, mert ha a választás előtt tették volna ugyanezt, azzal a nemzetiek malmára hajtották volna a vizet.

A romániai magyarokat is folyamatos atrocitások érik: Petru Calian képviselő azzal vádolta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal helyettes vezetőjét, hogy a hét végén Tőkés László református püspökkel az erdélyi magyarok autonómiájával kapcsolatos Románia-ellenes tervet készítettek elő. Egy román lap azt írta, hogy a honatya szerint Tőkést ki kellene toloncolni az országból őrültségei miatt  –  pontosabban azért mert autonómiát akar.

Megszakítás