Duray Miklós „politikai bűnösnek” nevezte Slotát

Duray Miklós, a szlovák parlamentben a Magyar Koalíció Pártjának képviselője szerint náci indíttatású a szlovákiai magyargyűlölet, melynek gerjesztője egyértelműen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. „A politikai bűnöst tehát ismerjük, a bűnös cselekedetek végrehajtóit nem” – húzta alá pénteki egri sajtótájékoztatóján Duray Miklós.

Úgy fogalmazott: „Szlovákiában ma polgárnak lenni is nehéz, magyarnak lenni pedig félelmetes”. Veszélyesnek ítélte, hogy a szlovák kormány részben némán tűri, részben biztatja a magyarellenességet.   Azt a magyarellenességet, amelynek Duray szerint nincsenek régmúlti gyökerei, egyértelműen a trianoni békeszerződés következménye. „Azóta áll mögötte politikai szervezés” – nyomatékosította az MKP képviselője, hangsúlyozva azt is: a magyarellenesség nem a szlovák nép szívéből fakad.

„Az erőszakot csak hatalmi erővel lehet letörni, fogják el az erősszakos cselekedetek elkövetőit, és ne próbálják őket menteni és tisztára mosni! A büntetlenül hagyott erőszak további erőszakos cselekedeteket vált ki, és várhatóan hasonlóan erőszakos válaszokat is” – fogalmazott Duray Miklós, aki szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető elnöke is. (MTI)

Megszakítás