Elmérgesedő hangnem

Heves Megyei Hírlap, 2006. szeptember 2., Farkas Károly

Újabb vádaskodások a szlovák–magyar viszonyban
Az utóbbi napok békülékeny hangnemét egyetlen Robert Fico-nyilatkozattal sikerült veszélybe sodorni. A hangulatra Duray Miklós is rátett egy lapáttal, amikor náci indíttatásúnak nevezte a szlovákiai magyarellenességet.
Zátonyra futott a békülési kísérlet Szlovákia és Magyarország között. Az újból eldurvuló nyilatkozatháborút Robert Fico szlovák miniszterelnök indította el, amikor a Magyar Televíziónak adott interjújában a Magyar Koalíció Pártját (MKP) tette felelőssé a két ország közötti feszültségért. „Az MKP vezetői mindennapos vendégek a magyar minisztériumokban, hivatalokban, folyamatosan egyeztetnek”, és – mint mondta – azt hiszi, hogy „a mostani helyzet elsősorban az ő érdemük”.

Bugár Béla, az MKP elnöke visszautasította a szlovák miniszterelnök vádjait és emlékeztette Ficót, hogy éppen a magyar politikusok kezdeményezték a szlovák parlamenti pártok csütörtöki találkozóját, ahol a kialakult etnikai feszültségekről folytattak egyeztetést. Ugyanakkor az MKP elnöke szerint minden lehetséges módon meg kell akadályozni, hogy szeptember 16-án Pozsonyban tüntessen a magyar Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). „Jobb lenne, ha most nem éleznék ezzel még tovább a helyzetet” – mondta az Új Szó pozsonyi magyar napilapnak Bugár Béla.

Duray Miklós, az MKP elnöke is attól tart, hogy a feszültség elmérgesedik, és a két nemzetiség közötti viszály elmélyül. Az erőszakhullám a magyarokban is kiválthat egyfajta „kölcsön kenyér visszajár” reakciót, és a folyamat könnyen kicsúszhat mindenféle ellenőrzés alól. „Szlovákiában ma polgárnak lenni is nehéz, magyarnak lenni pedig félelmetes” – mondta Duray Miklós Egerben. A politikus veszélyesnek ítélte, hogy a szlovák kormány részben némán tűri, részben biztatja a magyarellenességet. Azt a magyarellenességet, amelynek Duray szerint nincsenek történelmi gyökerei. Hangsúlyozva azt is, hogy a magyarellenesség nem a szlovák nép szívéből fakad. „A szlovákiai magyargyűlölet náci indíttatású, gerjesztője pedig egyértelműen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke” – jelentette ki az MKP alelnöke.

A magyar Külügyminisztérium még mindig abban reménykedik, hogy már a hét végén megkezdődhet egy magyar– szlovák közös megbékélési határozat megszövegezése. Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter egyaránt részt vesz az EU diplomáciai vezetőinek pénteken kezdődő kétnapos finnországi informális találkozóján. „Ahhoz, hogy ilyen megbékélési dokumentumot a két ország parlamentje szentesítsen, Magyarországon és Szlovákiában további egyeztetések szükségesek. A két országnak egyeztetnie kell annak érdekében is, hogy előkészítsék az államfők, a miniszterelnökök, illetve a parlamenti elnökök találkozóját” – mondta Polgár Viktor.

Messze nem ilyen bizakodó az Európai Unió finn elnöksége. Matti Vanhanen finn miniszterelnök rendkívül aggasztónak tartja azt, ami jelenleg Szlovákiában történik. „Az unió alapelveit minden tagállamon számon kell kérni” – jelentette ki.

Megszakítás