Meggyőződésem, hogy bűncselekmény történt

Forrás: Hídlap
A szlovák rendőrség tegnap két, a szlovák-magyar atrocitások tekintetében fontos lépést is tett: a rend őreinek kérésére a pozsonyi Óváros polgármestere betiltotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra tervezett tüntetését. Emellett bejelentették, hogy a Nyitrán megvert diáklány valójában színlelte a történteket, mi több, ezt szakértői vizsgálatokkal is alátámasztották. Duray Miklós az esethez fûződően kijelentette: akkor sem hisz a kormánynak, ha csak kérdez.

Peter Ciernik, Pozsony Óváros-kerületének polgármestere a helyi rendőrség kérésére betiltotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetését.
A demonstrációval a mozgalom a magyarellenes incidensek miatti tiltakozásuknak szeretett volna hangot adni. Toroczkai László, a szervezet elnöke lapunkat arról tájékoztatta: ő még nem kapta kézhez a hivatalos értesítést a tüntetés betiltásáról, de pozsonyi tagszervezetük egy tagjának már tegnap kézbesítette a levelet a posta. Ebben indokként azt jelölik meg, hogy a szlovák rendőrséget állításuk szerint arról tájékoztatták a magyar hatóságok, hogy a mozgalom magyarországi rendezvényein szlovákellenes megnyilatkozások hangzottak el, illetve hogy egy szlovák zászlót is elégettek. „Mindez aljas rágalom, ilyen tájékoztatást biztosan nem adhattak a magyar hatóságok, hiszen soha egy nemzet zászlóját sem égették el a rendezvényeinken. Semmilyen törvényes joguk nincs a tüntetés betiltására, természetesen fellebbezni fogunk, bár tudjuk, hogy nem sok esélyünk van a szlovák állam ellen.” – mondta a Hídlapnak az elnök. A tüntetés tervezett időpontjára Toroczkai Pozsonyba utazik, ahová magával viszi a mozgalom által előre elkészített transzparenseket és sajtótájékoztatót tart az elmaradt demonstráció helyszínén. Azokra a felvidéki véleményekre reagálva, amelyek az ott élő magyarok érdekeire hivatkozva szintén elítélték a tüntetést, az elnök úgy reagált: „Nem ők kapják a fenyegető leveleket Szlovákiából, hanem én. A demonstráció pedig felvidéki kezdeményezés volt, Rimaszombaton döntött a tüntetés mellett az ottani tagszervezetünk, mi pedig csatlakoztunk hozzájuk. A tizenöt milliós nemzeten belül minden magyar felelős minden magyarért.”

Tegnap délután megdöbbentő fejleményeket jelentett be a szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák: állítása szerint a rendőrségi vizsgálatok azt igazolják, hogy hazudott a Nyitrán megvert magyar lány, a bûncselekmény valójában nem történt meg. A hatóságok szerint erre több jel is utal, így például bebizonyosodott, hogy az ominózus reggelen a sértett nem beszélgetett senkivel sem a telefonján (így a verést nem válthatta ki magyar szó), ezzel a ténnyel őt is szembesítették, ez után azt vallotta, hogy egy ismerősével az utcán váltott szót és azt követően támadt rá a két szlovák férfi. Az orvosi vizsgálatok megdöntötték az arc, illetve alhasi sérülések valóságalapját (azok korábbi keletûek voltak), a lány ruháján található vér az orrából származott, emellett kizárták az agyrázkódás lehetőségét is, így az áldozatnak pontosan kellene emlékeznie a bûncselekményre és annak előzményeire. A lány blúzán található üzenetről egy grafológus által végzett vizsgálat során kiderült, ő maga írta azt, és az iratait tartalmazó állítólagos bûnösök által visszaküldött borítékon is az ő DNS-e található. Robert Fico kormányfő a sajtótájékoztató során leszögezte: a kormány nem tolerálja az extrémizmust, de azt sem, hogy valaki kitalációk által ártson Szlovákia hírnevének. A Novy Cas nevezetû bulvár napilap írása szerint nem tisztázott, hogy miért is hazudhatott a lány. Az újság lehetségesnek tartja, hogy az a magyar államvizsga az ok, amelyet másodjára próbált volna letenni a diáklány. Amennyiben beigazolódik a gyanú, rémhírterjesztés miatt akár nyolcéves börtönbüntetésre is ítélhetik a nyitrai diákot. Az MTI információi szerint a sértett cáfolni készül, és kész alávetni magát a hazugságvizsgálatnak is, a rendőrség mindeközben bûncselekmény híján megszüntette a nyomozást.

„Meggyőződésem, hogy megtörtént a bûncselekmény. Azt tanácsolom a lánynak, hogy ne Szlovákiában vesse alá magát a hazugságvizsgálatnak, mert itt minden kétségbe vonható. Én még akkor sem hiszek ennek a kormánynak, amikor kérdez!” – szögezte le lapunknak Duray Miklós. Az MKP ügyvezető alelnöke váratlan fordulatként értékelte a tegnapi bejelentést: elmondása szerint rengeteg kérdést vetnek fel benne a történtek. Így például azt, hogy miért várt a fentiek bejelentésével ennyit a rendőrség, mert „ha valóban nem verték volna meg a lányt, és nem lettek volna friss sérülései, azt 24 órán belül meg lehetett volna állapítani. A törvényszéki vizsgálat pedig csak az atrocitást követő tizedik napon valósult meg, így annak az eredménye csakis régi sérülésként tüntetheti fel a sebeket” – magyarázta lapunknak Duray, hozzátéve: az MKP-nak mindenképpen érdeke, hogy kiderüljön az igazság. 
( Szép, Pálovics – Hídlap)

Megszakítás