Önkormányzati választások: Nem sikerült rosszul, de akár jobb is lehetett volna

Interjú a Magyar Rádióban (Kossuth), elhangzott december 8-án.

– Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke, ami ugye azt jelenti, hogy felügyeli a párt belső életét, az alapszervezetek és a központ kapcsolatát, nos, ön szerint siker-e az, hogy az MKP a vezető kormánypárt után a második legeredményesebb erő, már ami a megszerzett polgármesteri helyeket illeti? Megelőzték Dzurinda pártját, a nemzetieket, Meciarékat…

– 2002-höz képest veszítettünk polgármesteri helyeket, városokban veszítettünk, 21 magyarlakta városból csak ötben tudtunk szerezni polgármesteri széket. Viszont a választásoknak az értékelése még talán túl korai, mert csak ezekből a nagy számokból tudunk kiindulni, a részleteket még nem tudtuk feldolgozni, viszont azt már most meg lehet állapítani, hogy a választási gyűléseken látható aktivitás, a viszonylag nagy tömegek részvétele alapján, jobb eredményre lehetett számítani, amint amit elért a Magyar Koalíció Pártja. Viszont hiba lenne azt mondani, hogy csak annyi magyar polgármester van, amennyi a Magyar Koalíció Pártja részéről bekerült és kevesebb vette a választási akadályt, mert a magyar településeken a független polgármesterek majdnem mind magyarok, sőt, más pártok színeiben is kerültek magyarok polgármesteri székbe. Ez az, amit majd vizsgálni kell, hogy a más pártok színeiben sikeres magyarok miért voltak sikeresebbek, mint az MKP jelöltjei.

– Én meg úgy tenném fel a kérdést, hogy Duray Miklós mivel magyarázza azt, hogy az MKP helyett valami más pártot, vagy semmilyen pártot nem választanak a dél-szlovákiai városatyák, illetve polgármesterek, városvezetők?

– Ott indult többnyire független jelölt, ahol mondjuk a helyi szervezetben ellentétek vannak, az MKP részéről vannak ellentétek. De vannak más esetek is, például ott, ahol a magyaroknak az aránya 50 százalék alatt van, ott bizony már taktikai kérdés, hogy hogyan indulunk neki az önkormányzati választásnak.

Haják-Szabó Mária (Pozsony)

Megszakítás