Mihályi Molnár László: Nem incidens volt, hanem tömegtüntetés

Mihályi Molnár László tanár, publicista részt vett az idei március 15-i kassai eseményeken. Úgy látta, másképp történtek a dolgok, ahogy arról a szlovákiai napilap beszámolt. Megjelent: a Szabad Újság, 2007. március 28-i számában.

HAZUGSÁGOK VÍGJÁTÉKA AZ ÚJ SZÓBAN

Sajnos, az Új Szó egy hazug lap, amire sajnos nem is akar rácáfolni, mert már 15 éve sem adott helyt az igazságnak (akkor másfél évtizedig nem írtam nekik), majd tavaly újra megerősítették álláspontjukat azzal, hogy ismét nem adtak lehetőséget a válaszadásra, amikor Duray Miklós aljas lejáratása céljából Húshegyi Gábor cikkére mégis reagáltam, amire helyette a rovat szerkesztője válaszolt, és megvédte hazug (vagy felbérelt?) barátját. Az ő cikkére azonban már nem lehetett válaszolni (a lapban a mai napig sem, augusztus óta !!!), és Duray kérésének sem tettek eleget, hogy legalább leközölnék a valós felszólalását, amit meghamisítva akartak kiforgatni. A rovat (Gondolat) azóta megszűnt, de a szerkesztők maradtak (ezzel a lap vállalta jellemüket, modorukat és hazugságaikat is!), és továbbra is mérgezik a szlovákiai magyar közgondolkodást . Ahogy a székely ember mondta: a kutya megdöglött, a lánc megmaradt… Sebaj, egyik kutya, másik eb…

EZ A CENZÚRA ÉS KOMMUNISTA HUNCUTSÁG! Mostanában Barak László is csatlakozott a sorba. Először be akarta mocskolni a Thália Színházat csak azért, mert az igazgatóság egy exhibicionista rendező gőzölgéseitől szerette volna megkímélni a valódi színházra vágyó nagyérdeműt, mert a vélemény és alkotás szabadsága ugye nem azonos a ferde hajlamok szabadságáva . Most pedig Barak úr kipécézett , kigúnyolt egy olyan rendezvényt, ahol meg sem jelent, és ki tudja, hogy milyen hazug információk alapján, de azt állapította meg, amit leírt. Ezzel megrágalmazta a jóérzésű kassai magyarok nagy részét, és azt az iskoláját, amelynek (előfordulhatott ez is !) egykoron jó pártprotekciós diákja volt. A jelenlegi diákok marka közé jobb, ha nem kerül! ( ez nem fenyegetés, de üzenik, mert nem szeretik, ha hülyének nézik őket).

Az történt ugyanis Kassán, hogy a Csemadok már hagyományosan az egykori zsinagógából átalakított Művészetek Házában rendezte a márciusi ünnepséget, ahová a Magyar Köztársaság egy államtitkárt küldött. A szervezők, mivel értesültek bizonyos „küldetésről”, elfogadták, hogy szólni kíván, de kérték , hogy ne olvasson fel semmiféle levelet, és a miniszterelnöke nevét is jobb, ha elhallgatja, mert amióta ez a személy egy népszavazásban a testvérgyűlöletre uszított, hogy a MK polgárai tagadják meg a határon túli magyarokat, azóta Kassán a pártjával egyetemben a nem kívánatos személyek közé tartozik . Mint azt az SZDSZ honlapja  jelezte annak idején, Szili Katalin elnöki kampányhajója is Kassán kapott léket egy héttel az ominózus népszavazás után, Márai Sándor szobrának avatóján, ami szintén nem incidens volt, hanem tömegtűntetés…

Az ünnepség szép és felemelő volt . Erről az Új Szó sajnos nem írt. A Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium Csengettyű Kórusa, majd diákjai után a Magyar Tannyelvű Középfokú Ipariskola és Kereskedelmi Akadémia diákjai valamint a szepsi Vox Columbellae Kórus (melynek nagy része iparista kötődésű a karnaggyal Bodnár Attilával az élen) közös műsora következett. Ezt a megszokott, Kassához méltó hangulatot csak ama budapesti államtitkár provokációja szakította meg, aki a megbeszélés ellenére mégis nekilátott a  felolvasásnak, és elhangzott az est egyetlen vulgáris kifejezése, egy név, akkor nem egypáran, de a terem nagy része tüntetni kezdett, amihez  a forradalmakról objektív ismeretekkel rendelkező  diákok is csatlakoztak. Kikérik maguknak, hogy az ő nevükben bárki is mást nyilatkozzék ! A gyerekek pedig a szüleiktől megtudhatták, hogy a rossz bácsik nem a teremben ültek, hanem azért kiabáltak, hogy azok ne lehessenek tovább hatalmon. Márait ne a kommunisták ünnepeljék, a szabadságharcot ne a nemzetáruló liberális világpolgárok, és az aradi vértanúkat vagy az ötvenhatos áldozatokat ne a hóhéraik magasztalják! Sajnos ilyen egyszerű a képlet. A nemzet nem megosztott. Kassán a magyarság 76%-a (egy korábbi felmérés tükrében) elutasítja a szocialista és liberális téveszméket. Talán azért ilyen magas az arány, mert azok, akik ezeknek behódoltak, ma már szlovákul beszélnek unokáikkal, mert gyermekeiket sem anyanyelvre fogták. Elfogyott alaposan a negyven évi kommunista maszlag idején Kassa magyarsága, de akik megmaradtak, azok nem kívánnak újra sem csöbörbe, sem vödörbe kerülni. Mégha Barak Lászlónak vagy társainak ez nincs is ínyére. Kassán a magyarság  tisztes keresztény módon értékeli a dolgot. A nemzet nem megosztott, csak egy része elkóborolt a nyájtól vörös vagy kék füveket legelni a kommunista vagy kalmárlelkű világpolgári csábítás hatására. Az ünnepségein, rendezvényein viszont nem tűri, hogy szentélyeit idegen eszmékkel szennyezzék be: Jézus ostorral verte ki az ilyeneket. Ám ezzel nem megosztotta a templom népét, hanem megtisztította ! Nagy különbség ! Bár őt sem ismerte fel népe, hiába jött övéihez, és már akkor is voltak lepénzelt provokatőrök, akik Barnabást kiáltottak (és a saját fejükre hoztak mellesleg veszedelmet). Én sem helyeslem, ha kisiskolásokat ilyen helyzetbe hoznak, de ennek felelőse az az államtitkár, aki minden bizonnyal szándékosan élezte ki ezt a helyzetet.

Kassa Márai városa, magyarsága abban a szellemben maradt meg, ahogy azt az apja is megírta a Magyar sors című könyvében, s ahogy ő is vallotta , hogy akarata ellenére sem lehetne más, csak magyar, keresztény és ezután mondhatja , hogy európai.

Aki Kassáról ír, az előtte nézzen körül, legyen képe a valóságról és igazságról is. Különös tekintettek az igazmondásra! Mert hazudni azért ám nem szabad!

Mihályi Molnár László

Megszakítás