Csáky: Önmagunkat csapnánk arcul akkor, ha Duray Miklóssal szemben méltatlanul viselkednénk

Forrás: Népszava
Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a Népszavának adott interjújában beszélt a párt új programjáról, s a jövőbeli stratégiájáról. Természetesen szó esett a radikális Duray Miklós várható szerepéről is, akit stratégiai alelnökévé választottak…

Az újságíró azob kérdésére, hogy: A sajtó tele van azzal, rossz üzenete van annak, hogy Duray Miklós az ön támogatója. Ráadásul Durayból stratégiai alelnök lett, ami szintén nem sok jót jelez. Hogy lehet Duray radikalizmusával azonosulni, hiszen az Ön eddigi pályafutását ismerve, Önre sok mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy radikális?, Csáky Pál így válaszolt:

– Akkor visszakérdezhetek, hogy ki fogja vezetni ezt a pártot? Talán ha megengedi, akkor mégiscsak én vagyok a pártelnök. A volt elnökségben Duray Miklós a második helyen volt, ügyvezető alelnökként, az új elnökségben az ötödik helyen van szakmai alelnökként. Ennek a pártnak, ennek a közösségnek stratégiára van szüksége, ennek hiányát sokan kritizálták régóta. Jövőre szeretnék egy pártprogramot elfogadtatni, amely a 2009-ben és ’10-ben esedékes választásokon a választási programok alapját képezhetné. Úgy tervezem, hogy végigjárjuk a régiókat, megszólítjuk, nemcsak a regionális pártvezetőket, de a régiók értelmiségének azt a rétegét, amely hajlandó velünk dialógust folytatni, és ennek alapján fogjuk a közös véleményt kialakítani. Az, hogy Duray Miklóst megpróbálják nagyon negatív színben feltüntetni, régi folyamat. A szlovák és a cseh sajtó váltig erre játszott, hogy nekünk vannak jó magyarjaink, akik csendben vannak, és rossz magyarjaink, akik gyanúsak. Nem hiszem, hogy ezt a kesztyűt fel kellene vennünk. Duray Miklós jóval hatvan fölött van már, úgy néz ki, hogy lassan számára is időszerűvé válik a közéletből való visszavonulás kérdése. Én elleneztem azt, hogy méltatlan helyről, méltatlan módon vonuljon el a közéletből. Ne feledjük, Duray Miklós volt azon kevés szlovákiai állampolgárok egyike, aki aláírta a Charta 77 kiáltványt, és a nyolcvanas években kétszer volt börtönben a szlovákiai magyar iskolákért. Én azt hiszem, hogy önmagunkat csapnánk arcul akkor, ha Duray Miklóssal szemben méltatlanul viselkednénk. De, azzal egyetértek, hogy túl fontos szerepet nem kaphat a pártban. Én ezt elmondtam a kongresszuson is, és pontosan meghatároztam Duray szerepét.

(Részlet Forró Evelyn interjújából)

Megszakítás