A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma bizottságának ülése

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának állandó bizottsága május 22-én ülésezett a Magyar Országgyűlés épületében. A felvidéki magyarság képviseletében Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke vett részt a megbeszélésen.
„Közös Kárpát-medencei, fejlesztésalapú nemzetpolitika kialakítására van szükség, ami közös fundamentumot jelent a magyarság számára – mondta Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, hogy nem határon inneni és határon túli térségről, hanem a Kárpát-medencéről beszél. Az uniós csatlakozás, az uniós felzárkózás jelentheti azt, hogy egy egészen másként strukturált Kárpát-medencéről beszélhetünk, amelyik lehetőséget kap egy nemzetpolitika kialakítására, méghozzá egy fejlesztésalapú nemzetpolitika kialakítására – emelte ki.

Az öt éve létrehozott fórumnak, valamint albizottságainak az volt a célja, hogy készüljön egy közös Kárpát-medencei nemzetstratégia. Mint rámutatott: a Kárpát-medence átstrukturálódása, majd a schengeni határok közé kerülés is újabb feladatot róna ránk: az a célunk, hogy egy új lendületet adjunk a nemzetpolitikában az együttműködésnek. „Bárki bármit gondol, ez a nemzetpolitikai stratégia a kormányzat fejlesztésalapú stratégiáján nyugszik“ – jegyezte meg.

„Itt nem a kormányok ellen, nem a különböző nemzetpolitikai stratégiáknak a versengésével, egymással szembeállításával foglalkozunk, hanem azzal, hogy legyen egy pártok fölött álló, egy kormányzat által is generált, és valóban a XXI. század elvárásainak megfelelő progresszív, fejlesztésalapú nemzetpolitikai stratégiánk“ – mondta Szili Katalin. Arról is beszélt: az a fontos, hogy ebben a globalizálódó világban mi magunk megtaláljuk azt a közös erőt, ami ezt a nemzetet nemcsak kultúrájában tartja össze, hanem abban is, ami a gyarapodást jelenti a határon átnyúlóan. „Ezzel nem szembeállítani akarom a szomszéd országokat, szomszéd kormányokat, szomszéd politikai erőket és a hazai politikai erőket, hanem pontosan összefogni annak a célnak az érdekében, ami ebben a világban ma különösen fontos ahhoz is, hogy Európa újra tudja magát definiálni a világban, de ahhoz is, hogy a nemzet tudja újradefiniálni magát Európában“ – mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma szeptember 14-én ül össze.  (mti)

Megszakítás