A 70 éves Wittner Mária köszöntése

Zsúfolásig megtelt Budapesten a Testnevelési Egyetem (ismertebb nevén TF) nagyterme, sok tisztelője vett részt személyesen Wittner Máriának, az 1956-os szabadságharc egyik hősének köszöntésén, 70. születésnapja alkalmából. Jelen volt és köszöntőt mondott számos közéleti személy, köztük Orbán Viktor, Mádl Ferenc, Jókai Mária, Melocco Miklós, Felvidékről Duray Miklós.

Duray Miklós arra kérte Wittner Máriát – aki jól ismeri a szabadság illatát és a szabadság hiányának áporodott, fullasztó szagát – , segitsen mindenkinek abban, hogy e kettő között határozottan tudjon különbséget tenni. Megköszönte neki, hogy minden cselekedetével a nemzetet szolgálja, ajándékul pedig a Szép Felvidékünk képeskönyv eddig megjelent két kötetét ajándékozta az ünnepeltnek.

Az 1956 után halálra ítélt, majd 13 évig börtönben raboskodó politikus a közel háromórás monstre ünnepségen úgy fogalmazott: az igazságot nem lehet felakasztani, mivel az a lélekben él, és a halál után kiszáll a testből.

Wittner Mária beszédében köszöntötte a születésnapját ugyanezen a héten ünneplő Orbán Viktort, pártja elnökét. Mint mondta, bízik abban, hogy nemsokára eljön az idő, hogy újra ő lesz Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor köszöntőjében felidézte, hogy annak idején Wittner Mária 1956-os visszaemlékezéseit olvasva találkozott először a történelmi csoda pillanataival, amikor az emberek szabad és erős Magyarországot akarva kimentek az utcára. Hozzáfűzte, hogy egy hazugságra épülő rendszer egyszer mindig meggyengül és ébernek kell lenni a szükséges pillanat kihasználásához.

Tőkés László királyhágó-melléki református püspök levélben üdvözölte Wittner Máriát. Ebben Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verséhez hasonlította Wittner Mária emlékezetes parlamenti beszédét, amelyben „leleplezte a nemzetrontókat”.

Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fórum elnöke úgy fogalmazott: húsz éve Lakiteleken kimondták, hogy meg kell tanulni újra ünnepelni – de ma már nem lehet a trianoni békeszerződés évfordulójára emlékezni 2005. december 5., illetve 1956. október 23-ára 2006. október 23. nélkül.

Papp Lajos szívsebész professzor az elmúlt évszázadok női hőseihez, a francia Jeanne d,Archoz és a magyar Zrínyi Ilonához hasonlította Wittner Máriát.

A Koltay Gábor rendezésében megtartott eseményen számos aktív politikus, művész, közéleti személyiség jelent meg, köztük Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, Mádl Dalma.

Az ünnepségen fellépett Gulyás Dénes, Pitti Katalin, Csurka László, Dévai Nagy Kamilla, Kéri Edit, Ferencz Éva és Döbrentei Kornél. Részleteket mutattak be a Wittner Máriáról készülő riportfilmből, amelyben felidézi 1956 októberét, majd a siralomházat és a börtönt.

Az egybegyűltek vastapssal fogadták Wittner Mária 2001-ben, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján a parlamentben elmondott beszédének lejátszását, amelyben az áldozatok nevében erkölcsi hulláknak nyilvánította a korábbi nézeteiket megtagadó, „vörös kapitalistákká vált” szocialista politikusokat.

Megszakítás