Duray Miklós Bátonyterenyén: szolidaritásérzetet kell kialakítani a nemzetben

Forrás: MTI. Duray Miklós szerint olyan szolidaritásérzetet kell kialakítani a nemzetben, amely átlépi az államhatárokat, és új politikai egységet hoz létre – a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke erről a Nógrád megyei Bátonyterenyén beszélt a Trianon emléknapon.

Duray Miklós a helyi Trianon Társaság által szervezett megemlékezésen kifejtette: „az államhatárokat megváltoztatni nem tudjuk, de meg tudjuk változtatni a nemzet létének körülményeit, hogy a nemzet ne leépülő legyen, hanem épülő”.

Trianont is csak a nemzeten belüli szolidaritással tudjuk ellentételezni – tette hozzá. Az MKP alelnöke arról is beszélt, hogy 1920. június 4-e után közjogilag megszűnt a nemzet politikai összetartozása, de a valóságban megmaradt.

„Valószínűleg ez az, amit leginkább sérelmeznek a körülöttünk élők, sőt, nagyon sokan már a nemzet tagjai közül is sérelmesnek tartják, hogy határokon átnyúlóan, a nemzet egy jelentős része továbbra is, politikailag is összetartozónak érzi magát, nem csak kulturálisan” – fogalmazott.

Duray Miklós az évfordulón igazán fájdalmasnak nem az állam, hanem a nemzet szétszakítását nevezte, „ami sokkal többet jelentett, mint egy 360 ezer négyzetkilométernyi államnak a megszűnése”.

Megszakítás