Hídverő Napok Neszmélyen

A visegrádi országok eurorégiói közötti jelképes hídverést szolgáló idegenforgalmi, kulturális, gasztronómiai és borászati eseményre idén június 29-től július elsejéig kerül sor Neszmélyen. Szombaton reggel 9 órakor kerül sor a Hídverő Napok ünnepélyes megnyitójára, valamint Komárom és Esztergom vármegyék települései zászlóinak találkozójára, amelyen beszédet mond Duray Miklós, a szlovákiai MKP alelnöke, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Benkő Ferenc, Neszmély polgármestere és Vanek Ferenc, Madar polgármestere.

A Millecentenáriumi parkon kívül vasárnap a felvidéki Madaron is zajlanak majd a programok.

A Hídverő Napokat megelőzően rendezik meg pénteken a „Visegrádi Polgár Európában” című konferenciát a királyi palotában, és ugyanezen a napon Neszmélyen is sor kerül egy szakmai tanácskozásra, melynek „Bor és Zene” a címe.

Öt órakor nyitják meg az Euro-Expo kiállítást és vásárt, nyolc órai kezdettel pedig a Polgári Kézműves Színkör operettműsorát lehet megtekinteni.

A szombat a kultúra és a szórakozás jegyében zajlik. Fellépnek a visegrádi országokból érkező kulturális és hagyományőrző csoportok, lesz rétessütés, borbemutató és borkóstoló, valamint kemencés, borral készült ételek bemutatója, de lehet majd sétahajózni is. Este a Magyarock Dalszínház előadásában A szeretet hídja című rockoperát mutatják be. Este kerül sor a rendezvény leglátványosabb programjára, a csillagmécsesek éjszakájára, melynek keretében közel húsz kilométer hosszan több ezer égő mécsest úsztatnak le a Dunán. A szombati nap tűzijátékkal és utcabállal záródik. Vasárnap délelőtt gyermekprogramokkal kezdődik, majd a szombatihoz hasonló műsorokkal és gasztronómiai bemutatókkal telik a nap. Ezzel egy időben a szlovákiai Madar sportpályáján gulyásfőző-versennyel veszi kezdetét az egész napos rendezvény, melynek programjában sportrendezvények, futballmérkőzések, vetélkedők, veterán autók és motorok kiállítása szerepelnek. Az iskolában népművészeti kiállítást rendeznek , délután két órakor ünnepi műsort tartanak a kopjafánál, este a Felvidéki Rockszínpad műsora lesz megtekinthető a színpadon, majd utcabállal fejeződik be a nagyszabású eseménysorozat.

• (gábor) (Hídlap)

Megszakítás