Lex Hlinka / ‘Duray képes a nagyvonalú cselekedetekre’

Az aktuality.sk kommentárja néhány érdekes és humoros mozzanatra hívta fel a figyelmet a tegnap parlamenti ülés azon részéről, amikor a Hlinkáról szóló törvényről tárgyaltak. Az is megmutatkozott, hogy Duray Miklós még mindig képes meglepetéseket okozni.

Ahogy az várható volt, a képviselők többsége az első olvasatban kereszténydemokraták (KDH) javaslatát nem támogatta, a Szlovák Nemzeti Pártét (SNS) viszont igen, és így az jutott tovább a második fordulóba. Ez egyben a mai parlamenti „divatot” is jelzi, amit az ellenzék kezdeményez, az eleve bukásra van ítélve (hiszen a KDH javaslata nem sokban különbözött a SNS tervezetétől).

A kereszténydemokraták mindkét javaslatot támogatták, de így tett az SDKÚ képviselőinek nagy része is (köztük Dzurinda volt miniszterelnök is). A kormánykoalíció honatyáinak viszont csak mintegy egyötöde cselekedett így. A kommentátor szerint ezek a személyek képesek voltak felülemelkedni a  pártviszályokon és az ellenzék-kormány szakadékon, és Andrej Hlinka emlékezete volt számukra a fontos.

Az ellenzéki  kereszténydemokraták javaslatát mindössze egy parlamenti képviselő támogatta a Magyar Koalíció Pártjából, mégpedig Duray Miklós. A kommentátor Ján Čarnogurskýval (a KDH volt elnöke, egykori miniszterelnök) hozta párhuzamba. Emlékeztetve, mindkét politikus „ült” a totalitarizmus alatt, mindkettő nemzeti irányultságú és híres „provokatőr”, ám kulcskérdésekben, sorshelyzetekben képesek a nagyvonalú tettekre. A kommentátor szerint Duray mostani cselekedete elismerést érdemel.

A Szlovák Nemzeti Párt alalnöke, Anna Belousovová, szinte ugyanazt a beszédet mondta, amit a kereszténydemokraták elnöke még 2004-ben mondott a Hlinka-ünnepségen. A derű az után következett, hogy Belousovová után Hrušovský következett a felszólalók között, aki elmondta, szinte ugyanazt akarta mondani, mint Belousovová.

Vladimír Mečiar részt sem vett a szavazáson. Talán emlékezett arra, hogy miniszterelnöksége idején megtiltotta pártbelijeinek, hogy részt vegyenek a kereszténydemokraták rendezte rózsavölgyi Hlinka-ünnepségeken. A parlament jelenlegi elnöke, Pavol Paška sem szavazott egyik javaslatról sem. A legnagyobb kormánypártból, a Smerből senki sem vett részt a parlamenti vitában.

-aktuality.sk, Felvidék Ma –

* * *

Duray ‘sokkolta’ a parlamentet

A szlovák-magyar kapcsolatok a fagyponton vannak. Ezek után váratlan gesztusnak tekinthető Duray Miklós lépései, az MKP-alelnök ugyanis nyilvánosan tiszteletét fejezte ki Andrej Hlinka és Jozef Miroslav Hurban emléke előtt – ezekkel a szavakkal harangozta be a legnézettebb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza tegnapi parlamenti tudósítását.

„Pont Duray Miklós az egyetlen politikus az MKP-ból, aki támogatta a kereszténydemokraták javaslatát, hogy Andrej Hlinka érdemeit törvény is elismerje (a gazdasági életben ez már régen megtörtént – hiszen az 1000 koronás szlovák bankón Hlinka képe van – szerk. megj.).” – mondta a Markíza riporternője.

Duray: „Jól tudjuk, hogy Esterházy János is támogatta Hlinkát. Sőt, anyagi támogatást is szerzett számára Magyarországról”

Duray ezek után ismét „sokkolta” környezetét, a parlamentben megvásárolta az újonnan kiadott, Jozef Miroslav Hurbant ábrázoló bélyeget. „Vajon miért ne fejezhetnénk ki tiszteletünket azok iránt, akiket polgártársaink is tisztelnek.” – kommentálta a Markízának Duray.

* * *

„Nem tévedtem a szavazás során. Hlinkának érdemei vannak a szlovákok szabadságának kivívásában” – emelte ki Duray Miklós véleményét a Hospodárske noviny gazdasági lap.

Megszakítás