Soha többé!

Azok ellenzik a történelmi eseményeknek a megismerését, akik haszonélvezői, netán tevékeny részesei voltak maguk is az eseményeknek – mondta a „Soha többé” című, a Beneš-dekrétumok hatását bemutató kiállítás megnyitóján Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke.

Balassagyarmat Palóc Múzeumában a Benes-dekrétumok utáni kitelepítésekről szóló kiállítást mutatnak be. Tyekvicska Árpád, a tárlatot szervező nógrádi levéltár igazgatója a Független hírügynökségnek elmondta: a II. világháborút követően a Csehszlovákiához került területekről több mit ötvenezer magyart deportáltak a mai Csehországba.

Jogfosztottságuk miatt mintegy hetvenezren menekültek át Magyarországra, a magyar-szlovák lakosságcsere egyezmény keretében is 80 ezer felvidéki magyar települt át vagyonát vesztve az anyaországba – mondta a szakember. A levéltárigazgató hozzátette: nem azért akarják feltépni a hatvan éve szerzett sebeket, hogy azok fájjanak, hanem azért, hogy elégtételt adjanak azoknak, akik elszenvedték azokat.

Haszonélvezői és tevékeny részesei

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, azok ellenzik a szégyenteljes történelmi eseményeknek a megismerését, akik haszonélvezői, netán tevékeny részesei voltak maguk is az eseményeknek. Duray közölte: előbb Brüsszelben, majd odahaza egy Pozsony melletti községben mutatták be kiállításukat, amelyet úgy tervezik, hogy vándorkiállítás keretében ismertetnek meg az anyaországi és az attól elszakított területeken élőkkel. Duray szerint csak a Beneš-dekrétumok életben tartását célzó szlovák törvény visszavonásával teheti magát a Szlovák Köztársaság európai állammá, ám a pártok közti egyezségre jelenleg nem lát szándékot a politikus.

Duray kitért a szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek tett meghívására is: véleménye szerint azt az európai szocialisták kezdeményezték. A találkozónak semmi más értelme nem lehet, mint Fico és politikája szalonképessé tétele – jelentette ki a felvidéki magyar politikus egy kiállítás megnyitóján.

A balassagyarmati bemutatón több száz diák vett részt, a közreműködő történelemtanárok szerint nekik a napi hírek hátterének megismerését segíti „Soha többé” elnevezésű kiállítás.

(FH, HírTV)

Megszakítás