Egymillió- a Týždeň publicistája Durayról és Slotáról

Hríb Štefan, Týždeň: Az a bírósági döntés, melynek értelmében Duray Miklósnak egymillió koronát kell fizetnie politikai meggyőződéséért, egyszerűen botrány. Az pedig ebben az összefüggésben teljesen mindegy, hogy az SNS fasiszta párt vagy sem.

Duray Miklós egy érdekes ember. A kommunizmus évei alatt nem félt következetesen kiállni politikai nézetei mellett, és mivel ezekkel a szabadság pártján volt, börtönben ült. 1989 után sem félt kimondani nézeteit, és mivel ezek az autonómia talaján álltak, igencsak népszerűtlen lett. Viszont ezek miatt már nem kellett börtönben ülnie, hiszen egy szabad társadalomban a politikai nézet miatt – lett légyen az bármilyen nemzetiségi élű, túlzó vagy akár veszedelmes – senkit sem csuknak le.

Duray természetesen követett el hibákat, gyakran provokált csak azért, hogy felhívja magára a figyelmet, mindig inkább a kisebbséget létesítette előnyben a többséggel szemben, olykor furcsán vezetett autót , és Bugárt a végén nem éppen szép módon elgáncsolta. Viszont mindig is a november utáni időszak embere volt és az is maradt.

Vele ellentétben, Ján Slota egyáltalán nem érdekes ember. A kommunizmus évei alatt pedig vagy félt kiállni nézetei mellett, vagy nem is voltak neki ilyen nézetei, úgyhogy sokkal könnyebb sorsa volt, mint Duraynak. 1989 után ugyan bizonyos nézeteket néha mégiscsak megfogalmazott, de ezek annyira szélsőségesek és primitívek voltak, hogyha nem lett volna 1994-ben hatalmon Mečiar, 2006-ban pedig az ambiciózus Fico, akkor örök időkre a szégyen övezte volna. De – ismétlem – Slota sem volt a szélsőséges nézetei miatt soha büntetve, mert egy olyan társadalomban élünk, amelyben az összes Slota-félének megvan a joga a véleménynyilvánításhoz.
Slota története teljesen más mint Durayé. A novemberi történések után mindenkit, így hőn szeretett Annáját is, folyton csak megsértette. Olyan nemzeti gyűlöletet, vulgarizmust terjesztett el, hogy sok szlovák előtt lejáratta a nemzet ártatlan kifejezését. Túlságosan gyakran vette a szájára, túlságosan gyakran tett rajta erőszakot és túlságosan gyakran takarta el vele saját hazugságait. És annak ellenére, hogy sok elbutult újságíró a mai napig is hazafinak tartja őt, a szlovák nemzet érdekeihez semmi köze. Mindig is jelentéktelen, november előtti ember volt és az is maradt. Csak éppen mindeközben meseszépen tollasodott. Duray és Slota valóban két összehasonlíthatatlan ember. Amíg az előbbivel lehet beszélni, az utóbbival már nem. Amíg az előbb érti a humort, az utóbbi nagyon is sekélyes. És amíg az egyikkel egyet lehet érteni, a másikkal már nem. Két eltérő jellem, két különböző világ, két eltérő gondolatgalaxis. Csakhogy míg az egyiket pénzbírságra ítélték, a másikat nem.

Duraynak egymillió koronát kell fizetnie azért, mert Slota pártját fasisztának nevezte. A bírónő szerint pártját ezzel megsértette.. Úgyhogy itt, ebben a szabad társadalomban, nyugodtan és teljesen jogosan nem büntetjük Slota vulgarizmusait, de Duray éles bírálatát Slota pártjára már igen. Érdekes, nem? Duraynak elnézést kell kérnie azért, amit gondolt és mondott, éppen Slotától. Viszont a fasiszta kifejezés, mely a bírónő szerint sértő és magalázó, egyáltalán nem káromkodás vagy vulgarizmus. Ez egyfajta világnézet irodalmi kifejezése, illetve elgondolás annak működéséről. Ha Duray úgy gondolja, hogy az SNS ilyen nézeteket képvisel vagy közel állnak hozzá az ilyen nézetek, az ilyen viselkedés, akkor megvan a joga ezt kimondani. Tévedhet is, de joga van ahhoz is, hogy téves nézetét megmondja. Éppen úgy, ahogyan Slotának is joga van annak kimondásához, hogy Duray vagy éppen az ellenzék szlovákellenes. Ő ugyanis biztosan téved, de neki is joga kell, hogy legyen arra, hogy ezt a véleményét folytonosan ismételgesse. Hiszen éppen ezt csinálja, és ezért még őt senki semmikor nem ítélte el.

A képen Duray Miklós és ügyvédje

Ez az újság több Duray-féle nézettel nem ért egyet, és Bugárra mért övön aluli ütéseit morális botlásnak tartjuk. De Slotával folytatott perében az ő pártján állunk. Duray Miklós számunkra egy érdekes ember, aki soha sem félt kimondani azt, amit gondolt. Ellentétben Ján Slotával, aki egy opportunista. De és legfőképp – mindkét politikusnak joga van ahhoz, hogy azt mondja, amit gondol. Ezt az ítéletet éppen ezért botrányosnak tartjuk. Szerintünk nemcsak az elítéltnek ártanak ezzel, hanem az egész társadalomnak.

Tisztelt bíróság, Duray Miklós ártatlan.

Fordítás: Felvidék Ma

Megszakítás