A Beneš-dekrétumok megerősítésével a szlovákok politikai hibát vétettek

A Duna Televízió Mozaik Nemzet című műsora a Beneš-dekrétumok elleni világméretű tüntetéssorozat napján, (április 19-én, szombaton) foglalkozott a hat évtizeddel ezelőtt történtekkel. A kerekasztal-beszélgetésen Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke is ott volt. Leszögezte, „a Beneš-dekrétumok hátterében az állt, hogy egy egységes szláv állammá tegyék Csehszlovákiát”. Szöőr Anna jogász, pszichológus () szerint a Beneš-dekrétumokkal tönkretették az ott élő magyarság öntudatát, lelki állapotát.

Juhász Imre európai szakjogász úgy vélte, amíg napjainkban is élnek olyanok, akiket nem kárpótoltak a jogsértések miatt, addig nem beszélhetünk arról, hogy a dekrétumok érvényüket veszítették.

Duray Miklós szerint Szlovákia azzal, hogy most megerősítette a Beneš-dekrétumok érvényességét, azok, aki ezt megszavazták (valamennyi szlovák párt) politikai hibát követtek el a saját érdekeikkel szemben. Ugyanis az Európai Unióban elfogadott alapelvek szerint az 1957-es Rómái Szerződés előtti történtekkel már nem kell foglalkozni. Ez érvényes a Beneš-dekrétumokra is, hiszen azok több mint 10 évvel korábban születtek. Most, hogy Szlovákia parlamentje tavaly szeptemberben ismét elővette a Beneš-dekrétumokat, megújította azok időszerűségét, tehát a Beneš-dekrétumok az Európai Unióban ismét napirendre kerülhetnek.

Megszakítás