A nemzetstratégiáért Balatonszárszón

Duray Miklós is részt vett azon a Balatonszárszón tartott kerekasztal-tanácskozáson, amely „Nemzetstratégia és Közép-Európa” címmel került megrendezésre.

A konferencián felszólalt Orbán Viktor Fidesz-elnök is, aki   úgy vélte: erős Közép-Európára van szükség, nem csupán politikai, hanem gazdasági értelemben is. Orbán Viktor hozzátette: „lássuk be, hogy Oroszország felemelkedésével, és a katonai agresszió útjára való lépésével egy másik korszak kezdődött el, ahol Magyarországnak biztonsági okokból szüksége van egy nagyon erős európai és transzatlanti együttműködésre. Ebben a keretben találhatjuk meg a jövőnket, akármi is történt az elmúlt 18 évben.”

Magyarország válaszút előtt áll: el kell döntenie, hogy a stagnálást, vagy a gyors politikai és gazdasági fordulatot választja – mondta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője, korábbi gazdasági miniszter Balatonszárszón.

* * *

A második világháború vége felé közeledve az akkori magyar értelmiség azért gyűlt össze Szárszón, hogy megossza egymással mondanivalóját a nemzeti sorskérdésekről, a háború utáni élet újjászervezésének lehetőségéről. A tanácskozás akkor is válaszutak metszéspontján jött  létre. Hatvanöt évvel később a vasárnapig tartó konferencia résztvevői újra válaszút előtt állónak érzik magukat, mert mint mondják: a politika szintjéről  indult válság az élet szinte minden területén érezhető.

A konferencia megnyitójában Bölcskei Gusztáv református püspök azt mondta: a szárszói találkozónak 2008-ban is van létjogosultsága. Németh László és Erdei Ferenc ma is meghatározó előadásait idézve utalt arra: a mostani konferenciának is olyan impulzusokat kell elindítania, amelyek érdemesek a továbbgondolásra. Bölcskei szerint az elmúlt másfél évtizedben az ország számos illúziót elvesztett, amik reményt adtak arra, hogy egyszeriben minden megváltozik majd. Az emberek bíztak az egyházakban és a politikai erőkben, hogy ők majd megváltást hoznak.

Megszakítás