Duray a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról

A magyar Országgyűlésben pénteken és szombaton ülésezik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, amely elsősorban a schengeni határnyitás utáni problémák megoldásával foglalkozik, de a határon túli képviselők szeretnék napirendre tűzni a szórványmagyarság helyzetének javítását célzó intézkedéseket is.
Duray Miklós szerint azonban csak olyan kezdeményezések kerülhetnek terítékre, amelyek nem okoznak konfliktust a MÁÉRT-hez képest amúgy is beszűkült együttműködésben. A Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke, Duray Miklós nyilatkozott erről a Pátria Rádió Napi Krónikájának.

– „Ez egy nagyon kényes kérdes. Emlékezzünk vissza, hogy 2004-ben milyen körülmények között szűnt meg a Magyar Állandó Értekezlet. Megszűnésének a közvetlen oka az volt, hogy nem tudtunk egyetérteni a magyar kormány képviselőivel, tehát a kormánypárti képviselőkkel a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ügyében, illetve az ellene indított kormányzati kampánnyal. És nem került aláírásra ennek következtében az a zárónyilatkozat, amelyben ennek az egyetértésnek ki kellett volna fejeződnie. Ettől a pillanattól kezdve a Magyar Állandó  Értekezlet már nem működött. Már az előtte való egy-két évben sem volt igazán  működőképes, de akkor megszűnt teljes egészében. Nos, az ettől való félelemben, hogy a KMKF ne szűnjön meg, próbáljuk elkerülni a közvetlen politikai konfrontációt. Elsősorban azért, mert akkor biztosan nem jutnánk egy lépéssel sem előbbre. Ugyanis most már csak egy kormánypárt van Magyarországon, nemrég pedig még kettő volt. Abban az időben, amikor még két kormánypárt volt, és amikor ilyen területre kalandoztunk, akkor a két kormánypárt mindig begörcsölt. Most is ez történne, hogy ha ilyen témát kezdenénk feszegetni. Ezért megpróbáljuk inkább azokat a pozitív lépéseket támogattatni velük, amelyeket megtámogathatnak annak ellenére, hogy kormánypárti képviselők” – nyilatkozta Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke a Pátria Rádiónak.

Felvidék Ma, pátria

Megszakítás