Ma rosszabb a helyzet, mint 10 évvel ezelőtt volt

Több magyar szervezet tiltakozik az ellen, hogy egy általános iskolai tankönyvekben minden földrajzi nevet csak szlovák nyelven tüntetnek fel. Ezt is számon kérte Szlovákiától Göncz Kinga magyar külügyminiszter a budapesti szlovák nagykövet közvetítésével. Ezzel kapcsolatban kérdezte a Duna Televízió Duray Miklóst.

Mi a megoldás? Megfogalmazódott egy olyan javaslat, hogy a tanárok és a szülők csomagolják be ezeket a tankönyveket és küldjék el a szlovák oktatási miniszternek…

Az öt magyar szervezet koordinációs tanácsának javaslata egy tiltakozás, nem pedig megoldás. A megoldás az lenne, ha a miniszter visszavonná a rendeletét. Tudatosítanunk kell azonban azt is, hogy nem mai probléma a földrajzi nevek írása. A két világháború közötti Csehszlovákiában is kísérleteztek ezzel. Ez egyértelműen az alapvető emberi jogoknak a megsértése, ugyanis hatalmilag beleavatkoznak az anyanyelv használatába. Arról már nem si beszélve, hogy ezek a földrajzi nevek eredetileg mind magyar nevek voltak, olyanok is vannak közöttük, amelyeket csak a hetvenes években változtattak meg szlovákra.

Az iskolák felújítását érintő oktatási pályázatok esetében 110 iskola kapott támogatást Szlovákiában. Ebből csupán egy magyar, mégpedig az Ógyallai Művészeti Iskola. Ennyire jó állapotban vannak a magyar iskolák?

Az ógyallai iskola kétnyelvű iskola. A kormányzat részéről teljesen nyilvánvaló a hátrányos megkülönböztetés. A magyar iskolák pályázatai jók voltak, a pályázatok céljai beleillettek a pályázati kiírásba, és csak azért nem kaptak támogatást, mert magyar iskolák.

Úgy tűnik, hogy évről évre, fokról fokra romlik a szlovák-magyra viszony és mindkét ország vezetője  amásik fél kezdeményezésétől várja a javulást. Mi lehet a megoldás?

Szlovákiában létezik egy szélsőséges, nacionalista agresszió, és ez a kormányzat részéről is megnyilvánul. 2006 óta ez teljesen egyértelmű. Ma rosszabb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt volt. A két kormányfő közötti párbeszéd hiánya ilyen körülmények között helytelen. Ha problémák vannak, akkor találkozni kell, és egyértelműsíteni kell, hogy mi elfogadhat, és mi nem. Éterbe kikiáltott tiltakozások és durcás visszautasítások nem segítenek.

Megszakítás