Három államnyelvre lenne szükség

Válasz a hírügynökség kérdésére:  „Az államnyelv azoknak az embereknek a nyelve, akik az ország területén élnek“ – hangsúlyozta az MKP alelnöke, aki szerint Szlovákiában nem jól értelmezik az államnyelv fogalmát.
Szlovákiában legalább három államnyelvnek kellene lennie: a szlováknak, a magyarnak és a ruszinnak, mivel a 3 nemzet már 1000 éve él itt együtt – véli Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy a hivatali érintkezés nyelve más dolog, ezért a köz- és államigazgatásban, illetve a kereskedelemben külön törvénnyel kéne szabályozni a nyelvhasználatot, hogy a kommunikáció zavartalan legyen. Szerinte akkor is tanítanák a szlovák nyelvet a magyar iskolákban, ha nem lenne kötelező, ugyanakkor az jóval hatékonyabb lenne.

Duray Miklós emlékeztetett rá, hogy először 1990-ben vitáztak az államnyelv és hivatalos nyelv közti különbségről. „Nem tudták eldönteni, hogyan álljanak a kérdéshez, nem látták a különbséget a hivatalos nyelv és az államnyelv között. Arra jutottunk, hogy a hivatali érintkezés nyelvéről kell törvényt alkotni, nem az államnyelvről. Csakhogy a szuverenitás körüli kapkodás következtében végül oda jutottak, hogy az alkotmányban kell rögzíteni a kizárólagos és egyetlen államnyelvet“ – emlékezett.

Az MKP alelnöke nem érti, miért kell törvénybe foglalni, hogy valaki milyen nyelven beszéljen az orvosnál. „Az orvos és a beteg között bizalmi viszonynak kell kialakulnia. Döntsék el ők ketten, milyen módon alakítják ezt ki. Az orvosnak nagyobb a felelőssége, mivel eskü köti, a betegnek pedig az az érdeke, hogy normális kapcsolatba kerüljön orvosával” – mondta el a nyelvtörvény kapcsán.

Felvidék Ma, sme.sk, VZS

Megszakítás