Nacionalista vagyok a szó valódi értelmében

Válasz a hírügynökség kérdésére: Duray Miklós egy terjedelmes interjút adott a SITA hírügynökségnek, több mint tíz témakört érintve. Legutóbb a nacionalizmusról és kozmopolitizmusról kifejtett véleményét tette közzé a hírügynökség.
Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke a SITA hírügynökségnek adott interjúban elmondja önmagáról, hogy nacionalista, de a szó valódi értelmében. „A nacionalizmus szónak eredetileg nem volt pejoratív értelme. Egyes kifejezések idővel más értelmet kapnak. A szó valódi értelmében lehetek nacionalista, mert az, aki nemzetien érez, az nacionalista.“ – mondta Duray és hozzátette, hogy a nacionalizmust gyakran összekeverik a sovinizmussal, de a sovinizmus valami más. „Az, amit most nacionalizmus alatt értenek, valójában a sovinizmus.“

Duray szerint lehet egyszerre nemzet iránt, de kozmopolita módon is gondolkodni. „Belőlem jó kozmopolita lenne. Mi is az a kozmopolita? A saját szellemi és értelmi környezetében, bárhová kerül is a világban, jól tudja érezni magát. Én jól érezhetem magam Pozsonyban is. Egy olyan társaságban, ahol egyeznek a nézeteink, de még ha nem is egyeznek, tudunk róluk vitázni. A véleménycsere tehát termékeny is. Ha hasonló társaságba kerülnék, mondjuk valahol Buenos Airesben, ugyanúgy jól érezhetném magam. Ez a kozmopolitizmus. Néhányan úgy gondolják, hogy a kozmopolita nemzetellenes. A kozmopolitizmus egy intellektuális megnyilvánulás. Ahogy a radikalizmus is,“ – nyilatkozta az MKP alelnöke.

Topky.sk, Felvidék Ma

Megszakítás