A perszonális autonómia reális cél

Duray Miklós nem álmodozik Nagy-Magyarország visszaállításáról, ugyanakkor szerinte a perszonális autonómia reális cél lehet Szlovákiában. A területi autonómia véleménye szerint a 20. század 30-as éveiben lett volna reális cél, mostanra pedig egyre inkább irreálissá válik. Marad tehát a perszonális autonómia.

Duray szerint a perszonális autonómia személyi alapon működne, mely az adott államigazgatási területhez kötődne, nem pedig egy új területhez. Az egyik megoldás választott szervek létrehozása és ezek jogokkal való felruházása lenne. A pontos jogokról megállapodás alapján lehetne tárgyalni. A perszonális autonómia keretében megalapított országos szervet pedig a Szlovákia területén élő magyarok együttesen hozhatnák létre.

Az MKP stratégiai alelnöke szerint a perszonális autonómia létrehozásához adottak az alapfeltételek. „A lakosság az, mely megválaszthatja a perszonális autonómia szerveit. Szlovákiának megvan a területigazgatási struktúrája és olyan jogrendszere, ahová ez bekapcsolható” – mondta Duray, aki szerint ezt a fajta autonómiát a parlament hagyná jóvá, sőt, az alkotmány által lenne szavatolva.

Az MKP ugyanakkor jelenleg nem beszél az autonómiáról. „Nincs a programunkban. Ez nem azt jelenti, hogy ha szakmai vagy baráti beszélgetést folytatunk, akkor erről nem beszélhetünk. Legutoljára 2000-ben beszéltünk erről, amikor az alkotmány nagymértékű megváltoztatása volt napirenden. Később pedig mindez kikerült a mindennapok programjából” – közölte a politikus. Arra a kérdésre, hogy miért nincs most a párt programjában, nem tudott válaszolni. „Tulajdonképpen a párt egyszerű tagja vagyok, funkcióm nem döntő jelentőségű” – tette hozzá, ugyanakkor visszautasította, hogy a párt szürke eminenciása lenne, akinek Csáky Pálra lenne döntő befolyása. „Ez nevetséges. Gyakran vagyok más véleményen mint a többiek, de nem vagyok szürke eminenciás. Ezek ugyanis gyakran alattomosak” – jelentette ki.

Duray szerint sokkal jobb, ha nyíltan beszélünk a problémákról és pontosan megmondjuk, hogy „mit akarunk vagy milyen célokat tűztünk ki, mintsem, hogy egyik napról a másikra különböző javaslatokkal rukkoljunk elő. Én ezt személyesen és a magánéletemben is egyaránt betartom”. A politikus egyfajta félelmet lát MKP-s pártkollégái között, akik nem mernek nyíltan fellépni az autonómiával kapcsolatos konkrét javaslatokkal, mert ez mindig szörnyű ellenállásba ütközött. „Az, aki már párszor megütötte magát, az már fél a következő ilyen alkalomtól” – fejtette ki Duray.

Megszakítás