Huszárvágás (Vélemények Duray magyar nyelvű bocsánatkéréséről)

Nagy sajtó- és olvasói visszhangot váltott ki Duray Miklósnak az a lépése, hogy magyarul küldte el a Szlovák Nemzeti Pártnak azt a bocsánatkérő levelet, melyre őt az ez évi, június 18-i bírósági jogerős ítélet kötelezte.

Mint ismeretes, Duraynak azért kellett bocsánatot kérnie, mert az infoRádióban fasiszta pártnak minősítette a Szlovák Nemzeti Pártot – már több mint két évvel ezelőtt. 2006 július 28-án. Várható volt, hogy Duray eleget tesz a törvény által előírt kötelezettségnek, de a mód, amelyet választott, megleckéztette a pert kezdeményező nemzeti pártot. A magyarországi és a szlovákiai média is előkelő helyen – általában a címoldalon – számolt eb az eseményről. „Duray-fricska a Szlovák Nemzeti Pártnak” – volt olvasható például a Hírsarok.hu internetes portálon.

Duray bocsánatkérése a jogászok véleményét is megosztotta, ahogy portálunk tegnapi számában közöltük, Ján Čarnogurský ügyvéd, egykori miniszterelnök és igazságügyi miniszter szerint, amennyiben Duray magyar bocsánatkérése összhangban van az előírt szlovák nyelvű megfogalmazással, akkor az jogilag teljesen rendben van. Az alkotmány ugyanis garantálja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogi ügyeik intézésében anyanyelvüket használhassák. Ugyanakkor Radoslav Procházka alkotmányjogász úgy véli, mivel a bírósági határozat szlovák nyelven íródott, Duraynak is ezt a nyelvet kellett volna használnia.

Csakhogy sokan – főleg az internetes portálok fórumozói – úgy vélekednek, ha a Szlovák Nemzeti pártnak nem okozott gondot, hogy a Szlovákiában gyakorlatilag zéróhallgatottsággal rendelkező, magyar nyelvű InfoRádiót megértsék, akkor a néhány soros magyar nyelvű bocsánatkérésnek sem szabadna gondot okoznia nekik. Főleg miután Duray levelének mellékletében elküldte a szlovák nyelvú bírósági határozatot is, utalva arra, hogy a magyar nyelvű bocsánatkérése az abban előírt megfogalmazás fordítása.

Többen Duray Miklós internetes honlapjának látogatóit közül is elismerésüket fejezik ki azon módszer iránt, amelyet a bocsánatkérésre választott. „Tisztelt Duray úr!  Csak gratulálni szeretnék ahogy megoldotta a SzNP-nak kötelezően elküldött levél megfogalmazását. Megmutatta,hogy mit takar a „gondolkodó ember” fogalma.És szerintem megfoghatatlan labdát küldött a szlovák sovinisztáknak” – írta nevének feltüntetésével egy bősi olvasó.

A Londonban élő Demeter Gábor így fogalmazott: „Tisztelt Duray ur! Engedje meg, hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet és csodálatomat humorérzeke iránt! Nagyon jót derültem, amikor elolvastam honlapján a magyar nyelvű bocsánatkérő levelet, amelyet a SNS címére küldött. Díjazom a szarkazmusát, hogy egy senki által nem várt csavarral okozott jókora bosszúságot azoknak, akik már a győzelemre koccintottak!”

Tisztelt Miklós, ezúton gratulálok és köszönöm, hogy jól indította a napomat, ugyanis a reggeli hírek alkalmával ritkán vagyok vidám, ma azonban a bocsánatkéréstől nevetve indult a reggelem. További jó munkát. B.Csaba

Duray humorérzékét egyébként még a szlovák internetes fórumozók is elismerték. A www.aktuality.sk-án olvasható bejegyzés szerint „a törvények adta lehetőségek gyönyörű kihasználásáról” van szó. Íme néhány további vélemény:

„Nem akarom Durayt védeni, de most egész ügyesen járt el. Čarnogurský is megmondta, hogy ez így összhangban van a törvényekkel. Duray ezzel a bocsánatkéréssel nevetségessé tette az egész SNS-t.”

„Már a kerületi bíróság döntése helytelen volt. Ha a SNS a fasiszta Hlinka Néppárt eszmei követőjének tekinti magát, miért engedélyezik a SNS működését?”

„Még nincs itt a szeptember 1-je (akkor lép életbe a módosított nyelvtörvény – szerk. megj). Leleményesen oldotta meg.”

A forum.zoznam.sk-n ez olvasható: „Szenzációs lépés, és nagyon humoros. Ilyen Janónak eszébe sem jutott volna…”

Magyarország egyik legolvasottabb portálja, az Origó híre alatt a következő bejegyzés is megtalálható:
A Jobbikot fasisztázó liberálisoknak mikor kell bocsánatot kérniük, vagy kártérítést fizetniük?
Megint a lekvár tette el a nagymamát…  Duray igazat mondott.

A szlovákiai magyar portálok közül a bumm.sk olvasói fűztek véleményeket Duray Miklós bocsánatkéréséhez: Pl.:
– „Azt az Inforádiós beszélgetést bezzeg értették!? Senkiházi „siiiiiiiip…” banda! Ez egy frappáns húzás volt Duraytól!”
– „Na, most mit lépnek, a nagyokos birkaképű SNS-királyok? Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője… mivel egy része olyan nyelven van írva, melyet nem értünk“.Ennél a résznél bizisten hangosan RÖHÖGTEM!”
– „Erre mondják,hogy HUSZÁRVÁGÁS!”

Megszakítás