A miniszterelnöki találkozóból a szlovák fél került ki győztesen

Duray Miklósnak a véleménye szerint a 2009. szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki csúcs résztvevői elsiklottak a Magyarország és Szlovákia közötti problémák fölött, Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójának a szellemisége a kommunista időket idézi.
„A két kormányfő találkozását követő sajtótájékoztató, illetve a Bajnai Gordon és Robert Fico által elfogadott 11 pont első hallásra ugyan azt a benyomást kelti, mintha valóban a Magyarország és Szlovákia közötti vitát, feszültséget akarnák tompítani. Azonban az egész sajtótájékoztatónak a szellemisége és a megfogalmazott nyilatkozat bennem a Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Magyar Népköztársaság diplomáciájának a szellemét idézi.

Ez azt jelenti, hogy a valódi problémák tárgyilagos említése nélkül elsiklanak a két ország közötti feszültséget kiváltó fő okok fölött. Gyakorlatilag a magyar kormány kihátrált Sólyom László magyar köztársasági elnök, ugyanígy a felvidéki magyarság mögül is – többek között a nyelvtörvény ügyében is. Ez pedig rossz üzenet. Szlovák vonatkozásban pedig a nyelvtörvény ügyében sikerült az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának azt a szövegét elfogadtatni kiinduló alapként, etalonként, amelyet a magyar és a szlovák kormány teljesen különbözően értelmez. Tehát nem történt közelítés a probléma megoldásához.

Nem hiszem, hogy a magyar diplomácia emlékezetes napja marad 2009. szeptember 10-e. Ugyanis tudatosítaniuk kell, hogy a két miniszterelnök találkozójából a szlovák fél került ki győztesen. Nem oldottak meg semmit, tehát semmilyen eredményre nem jutottak.

Személy szerint felháborítónak tartom a szlovák miniszterelnöknek azt a megjegyzését, hogy rosszallóan vetette fel a sajtótájékoztatón, hogy egy nappal az ő találkozójuk után Budapesten összeül a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), melyen a szlovákiai magyar parlamenti képviselők is részt vesznek. Robert Ficónak ez a megjegyzése is megerősítette bennem azt a nézetet, hogy a szlovák miniszterelnökben keveredik a bolsevista szemlélet a fasizmus szemléletével” – nyilatkozta portálunknak Duray Miklós.

Felvidék Ma

Megszakítás