A szlovákiai magyarság lojális Szlovákiához, de a kormánypolitikával szemben nem lehet az

(Hangfelvétellel!) „Szlovákiában nincs politikai nemzet, ezért ott nem az állampolgárok közösségének jogait tartják szem előtt, hanem az etnikai nemzethatalmi törekvéseket. Viszont az összmagyarság sem működik már politikai nemzetként, a kulturális összetartozás pedig nem elegendő azoknak a gondoknak a megoldására, amelyekkel az elszakított határrészek magyarjai szembesülnek” – mondta Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában. .

Duray szerint a jelenlegi feszült helyzet megoldása érdekében tudatosítani kell, hogy külön politikai szférában élünk. „Tudatosítanunk kellene, hogy annak ellenére, hogy már nem vagyunk egy politikai nemzet, egy nemzetpolitikára szükségünk van. Olyanra, ami nem vonja kétségbe, hogy különböző államok polgárai vagyunk, de igenis megerősíti, hogy van összetartozása a magyarságnak, mely sokkal több a kulturális összetartozásnál.

Duray Miklós úgy látja, hogy a szlovákiai magyarság az állampolgári megnyilvánulásaiban teljes mértékben lojális, mert tiszteletben tartja Szlovákia törvényeit, adófizetési kötelezettségét, a Szlovákia területén élő emberek nemzetiségének és nyelvének különbözőségét. A szlovák kormánypolitikával azonban nem lehet lojális, mert azt – még akkor is, amikor az MKP kormányban volt – jórészt a magyarokkal szemben fogalmazták meg. „Én például csak az emberi értékekhez tudok hű lenni, és nem egy olyan hatalomhoz, amely szándékait folyamatosan velem szemben fogalmazza meg” – mondta Duray Miklós.

Megszakítás