Duray Miklós és Tőkés László méltatása a határon túli magyarságról szóló verseny eredményhirdetésén

A KMKF szeptember 11-i ülése előtt a Magyar Országház Felsőházi üléstermében lerült sor a határon túli magyarságról meghirdetett diákverseny kiértékelésére. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a diákok között megjelent Tőkés Lászlót és Duray Miklóst.

Ahogy a házelnökasszony elmondta, két olyan személyről van szó, akik neve elválaszthatatlanul összekötődik a határon túli magyarság történetével.

Méltatta Tőkés László szerepét az 1989-es romániai rendszerváltásban, és kiemelte Duray Miklósnak, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága égisze alatt kifejtett tevékenységét.
 A magyar parlament által meghirdetett versenybe 24 középiskola kapcsolódott be. A verseny célja a határon túli magyarság megismertetése érdekében „rendkívüli tanórák” szervezése volt. Szili Katalin örömmel összegezte, hogy a verseny meghirdetését rendkívül színvonalas munkák követték. A Felsőházi ülésteremben levetítettek egy kisfilmet is a határon túli magyarság megismeréséről tartott rendkívüli órákról. A rendkívüli különórák természetesen nem csak a politikai-társadalmi történésekre szorítkoztak, a diákok tudják például, hogy mi köti Kodály Zoltánt a mátyusföldi Galántához, de azt is, hogy innen indult a ma is népszerű Ghymes-zene.

Szlovákiát említve Szili Katalin a diákok előtt néhány mondatban jellemezte az aktuális szlovák-magyar viszonyt. Rámutatott, a nyelvtörvény visszásságaira, mely letérés arról az útról, melyet Közép-Európa polgárai 1989-ben választottak.

A rendezvényen jelen volt Pálinkás József is, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki Szili Katalinnal aláírta az MTA és az Országgyűlése nemzetpolitikai geyüttműködéséről szóló megállapodást.

Felvidék Ma, on

Megszakítás