A SNS végrehajtóval akarja behajtani Durayn a szlovák nyelvű bocsánatkérést

A TA3 hírtelevízió ma arról számolt be, hogy a Szlovák Nemzeti Párt újabb lépést tett annak érdekében, hogy végrehajtóval „behajtsa” Duray Miklóson a bíróság által elrendelt bocsánatkérést, mert nem elégszik meg azzal, hogy ezt anyanyelvén tette meg.

Rafael Rafaj tájékoztatása szerint az SNS a végrehajtásra vonatkozó beadványt elkészítette, az illetéket már befizette, most arra várnak, hogy a bíróság rendelje el a végrehajtást, mert véleményük szerint, ha a bíróság szlovák nyelven határozott a bocsánatkérésről, akkor annak szlovákul kell eleget tenni. Ezt egy alkotmányjogász, Emil Procházka nyilatkozatával is alátámasztották.

A hírtelevízióban a Turócszentmártoni Végrehajtó Hivatal nevében megszólaló Milan Somík megerősítette, néhány napon belül felkérik az illetékes bíróságot, adjon meghatalmazást a végrehajtásra, pénzbüntetés formájában. Ez akár 30 ezer euró összeget is kitehet.

Duray Miklós újra megismételte, joga van anyanyelvét használni a hivatalos eljárás során, ezt a jogot semmilyen szlovákiai törvény nem korlátozza, és ha az SNS képviselői megértették a budapesti Inforádióban tett nyilatkozatát, akkor bizonyára megértik az ő levelének tartalmát is, amit a pozsonyi kerületi bíróság döntése értelmében időben eljuttatott az SNS pozsonyi központjába.

Rafael Rafaj erre úgy válaszolt, hogy a magyarországi rádióban tett nyilatkozatokról a szlovák közmédiumokból és internetes portálokról szlovákul szerzett tudomást párt.
Duray Miklóst arról is faggatta a hírtelevízió riportere, igaz-e hogy a politikából való kivonulását tervezi, és mit szól ahhoz, hogy az MKP vezetése egyáltalán nem foglalkozott az SNS-szel folytatott perével és nem reagáltak arra sem, hogy magyar nyelven tett eleget a bírósági határozatnak.

Duray elmondta, gyakran előfordult Bugár Béla elnöksége idején is, és a jelenlegi pártvezetés időszaka alatt is, hogy újságírók közvetítésével kap üzeneteket, ahelyett, hogy a kérdéseket neki tennék fel párttársai. Legutóbb éppen az európai parlamenti választási lista összeállításakor visszhangzott a sajtó attól, hogy az MKP ki mindenkit szeretne nyugdíjba küldeni. Az EP-választásokkor végül nem egy-két politikus akarata teljesült, hanem a párttagságé, majd a választóké.

Duray kifejtette, az SNS-szel vívott csatáját nem tekinti magánügynek, hiszen politikusi véleményről, majd a magyar nyelvű bocsánatkéréssel átgondolt politikai lépésről volt szó. Az MKP hivatalosan valóban nem reagált sem a perre, sem a magyar nyelvű bocsánatkérésre, valószínűleg nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Annál több visszajelzést kapott a közemberektől, akik azt jelezték, a nyelvtörvény árnyékában ebben a forró nyári időszakban válasza az SNS-nek erőt adott sokaknak, lélektanilag fontos politikai megnyilvánulás, a nyelvi jogainkért folytatott küzdelemben konkrét lépés volt. Ez a visszajelzés számára fontosabb, mint egy formális nyilatkozat, mondta az MKP politikusa a TA3 riportere által felvetett kérdéssel kapcsolatban.

Felvidék Ma

Megszakítás