Az autonómiák erősödése természetes folyamat

Duray Miklós szerint az autonómiák erősödése természetes folyamat. „A regionális öntudat és a regionális autonómiák erősödése nem az állam ellen irányul, hanem az állami szerepek reformját segíti elő” – nyilatkozta az MKP stratégiai alelnöke a SITA hírügynökségnek.

Európa a posztnemzeti fejlődés szakaszába ért, fejtette ki véleményét Duray Miklós. „Európa különböző fejlődési szakaszokon ment át. A XVIII. És XIX. században két nagy változást élt meg. Egyrészt a kis államalakulatok nagyokká egyesültek, a kis királyságokból nagy államalakulatok lettek, így jött létre például Olaszország vagy Németország. Másrészt a nagy országok, az úgynevezett birodalmak, széthullottak. 200 év leforgása alatt ezek a nagy változások befejeződtek, s most jutottunk el a nemzeteken túli korszakba. Ebben az érában a regionális tudat kerül előtérbe. A regionális öntudatban pedig feltör a régi etnikai vagy a szubnemzeti öntudat.” Példaként Duray a franciaországi bretonokat vagy a nagy-britanniai skótokat, walesieket és az íreket említette. „Az ő eredeti öntudatuk erősödik, ami azt jelenti, hogy a posztnemzeti államok korában a regionalizmus az európai társadalmak fejlődésének egy újabb szakasza.
Duray szerint ennek tudható be, hogy természetes módon erősödnek az autonóm alakulatok, szerveződések. „Ez a tény magában nem veszélyezteti az államalakulatok létét – fejtette ki a SITA hírügynökségnek –, mert a regionális öntudat és a regionális autonómia erősödése nem az állam ellen irányul, csupán az állami feladatok reformját segíti elő. Az állam egészét nem kérdőjelezi meg, csak a belső szerkezetét változtatja meg” – mondta Duray. Hozzátette: Szlovákia sajnos még nem rendelkezik olyan történelmi államisági háttérrel, mint a legtöbb európai ország, ezért ezt az európai fejlődésvonalat még egy ideig ki fogja zárni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szlovákiát mindörökre elkerüli a regionális öntudat és autonómia.

Felvidék Ma, gy

Megszakítás