Búcsi emlékezés 2004. december 5-ére – a nemzeti kötelékek erősítéséért

Impozáns kultúrműsor, megható jelenetek és szónoklatok jellemezték azt a Búcson tartott emlékestet, melyet a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ötödik évfordulója alkalmából tartottak. A szervező Karkó Henriett kezdeményezésére megalakult a Nemzeti Kötelék Kuratóriuma, tagjai – köztük Duray Miklós – „Emléklap a Hűségért” oklevelet adományoztak azoknak, akik az elmúlt öt évben is a nemzeti összetartozásért cselekedtek.

A kultúrműsorról a Kasza Ákos Táncszínház (a névadófiatal művész az idény hunyt el tragikus körülmények közt, róla külön is megemlékeztek), Vadkerti Imre és a Felvidéki Rockszínház gondoskodott.

A felszólalók közül Duray Miklós hangsúlyozta: „Az állampolgárság olyan jelképe az összetartozásnak, amely visszautal arra az időszakra, amikor a nemzet még egy hazában él. Reméljük, hogy utoljára kellett emlékeznünk arra, hogy 2004-ben mi történt. Ehhez elég lehet az is, hogy egy év múlva már egy új helyzet is lesz” – utalt az MKP stratégiai elnöke arra, hogy 2010 tavaszán már új kormány alakul Magyarországon.

Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője egy kis derűt is „belopott” a műsorba, a szlovákiai viszonyokra, elsősorban a nyelvtörvényre emlékeztetve, szlovákul is köszöntötte a megjelenteket.

Karkó Henriett, a házigazda Felvidéki Rockszínház vezetője emlékeztetett Trianonra. „Tudjuk, hogy 1920-ban országvesztést szenvedtünk. 2004. december 5-én nemzetvesztést – majdnem! De voltak, akik azóta is cselekedtek és cselekednek. Közülük most Emléklappal a Hűségért elismerésben részesítünk néhányat, olyan személyeket, akik a magyar nemzethez hűen, az elszakított nemzetrészekkel elkötelezetten, megingathatatlanul erősítik a testvéri köteléket, akik munkásságukkal ápolják a nemzeti összetartozás érzését”.

A Nemzeti Kötelék Kuratóriuma (Luca Sándor Hetény polgármestere, Duray Miklós politikus-író, Balkó Róbert – Kolon polgármestere, Pogány Erzsébet – a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, Erdős Péter – a Petőfi Baráti Társulás elnöke, Szobiné Kerekes Eszter – a Turizmusért és Kultúráért Társulás elnöke, Nagy Ferenc – a Lélekharang Polgári Társulás elnöke, Dániel Erzsébet – a Szülőföldért Polgári Társulás elnöke, Keszegh Béla – Marcelháza polgármestere és Karkó Henriett – a Felvidéki Rockszínház Társulat elnöke és a Nemzeti Kötelék Kuratórium alapítója) a következő személyeknek adományozta az „Emléklap a Hűségért” elismerést: Lezsák Sándor (a Magyar Országgyűlés alelnöke. a Nemzeti Fórum elnöke), Koltay Gábor filmrendező, Koltay Gergely (költő, zeneszerző, a Kormorán együttes vezetője), Perjés Klára (a Magyar Rádió vezető szerkesztője), Kosztolányi Gyula (a Dabasi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola volt igazgatója), Tóth András (Zalagyömörő polgármestere), Kőszegi Zoltán (Dabas polgármestere), Bődi Szabolcs (Kunszentmiklós polgármestere), Ocskai Gyula (a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálat főtitkára), Koncz Gábor (a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója), Nemes Andrásné (a Kecskés László Társaság Alapítvány elnöke), Fehérné Tamás Judit (az MDF és a HTMH egykori felvidéki tanácsosa), Herpai Sándor (a Magyar Vár Alapítvány elnöke), Kemler Imréné (Német Nemzeti Egyesület), Cimbalmos István (a Balassagyarmati Keresztény Értelmiségi Szövetség elnöke), Harmath László (a Szentendre Magyar Kulturális Élet rendezvényszervezője) és in memoriam Kasza Ákos (az autentikus néptánc és táncszínház koreográfusa), valamint in memoriam Ács János (Tapolca egykori polgármestere).

Az emléklapon Dr. Szász István Tasnak, a Magyar Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnökének a magyar nemzet fennmaradásáért szóló fohásza is olvasható. Szász István Tas délelőtt orvosi kitüntetéseket adott át Magyarországon, este a búcsi emlékesten is személyesen megjelent.

A rendezvény telt ház előtt zajlott a búcsi termelőszövetkezet épületében.

Megszakítás