A parlament elvetette a pénzügyi szolgáltatók áldozatainak kárpótlását

Csupán huszonnyolcan támogatták az MKP képviselőcsoportjának javaslatát, hogy az állam kárpótolja a becsődölt pénzügyi szolgáltatók áldozatait, így az előterjesztés az általános vita után megbukott a parlamentben. Az MKP Duray Miklós által benyújtott javaslata azt tartalmazta, hogy legalább a betétek 40-50 százalékának megfelelő összeget térítse meg az államkassza, maximálisan 33 000 eurós összegből, ami 120 milliós kiadást jelentett volna. Szögedi Anna előterjesztő kifejtette: a pénzügyi szolgáltatók tevékenységét törvény híján senki nem ellenőrizte, tehát az állam is ludas abban, hogy sok ügyfelük komoly pénzösszegeket veszített el. Igaz, a csalási lehetőségekre már az ezredfordulón figyelmeztetett Brigita Schmögnerová akkori pénzügyminiszter, még sem helyezték a bankfelügyelet alá ezen szolgáltatókat. Ellenzékiként Robert Fico többször sürgette a károsultak kárpótlását, kormányon viszont semmit nem tett érte, holott állami felelősség – s a mulasztásos törvénysértés ilyen – az európai jogrend is lehetővé teszi ezt. A javaslattal nem értett egyet a kormány, sem a pénzügyminisztérium, amely még alkotmánysértést is felfedezett benne. A javaslat második olvasatba juttatását csak a DSZM-Néppárt egyes képviselői támogatták az előterjesztők mellett, az SZDKU ellene szavazott, a többiek, beleértve a kormánypártokat de az MKP-ból kivált képviselőket is, tartózkodtak, holott a részleges kárpótlást még a záruló kormányprogram is tartalmazza.

A plénum elutasította az SZDKU képviselőcsoportjának arra irányuló javaslatát is, hogy a jövőben szabjanak felső határt annak az összegnek, amit egy-egy évben a beteg saját zsebéből köteles kifizetni gyógyszereiért és gyógyászati segédeszközeiért. A javaslatot az ösztönözte, hogy a statisztikai kimutatások szerint a betegek önrésze drasztikusan emelkedik, s éppen a kispénzű, leginkább rászorulókat sújtják újabb és újabb kiadások.

Az ellenzéki pártok nem titkolják: elegük van abból, hogy a kormányfő nem mer odaállni a törvényhozás elé, és reálisan értékelni, mit tudott ígéreteiből valóra váltani négy év alatt, helyette saját bennfenteseivel dicséri önmagát, hogy milyen jó munkát végzett.

Forrás: Felvidék Ma, gyr

Megszakítás