Megnyílt Csete Örs fényképkiállítása Pozsonyban

Telt ház előtt zajlott Csete Örs magyarországi fotóművész kiállításának megnyitója a pozsonyi Csemadok-székházban. Az Arcok és sorsok című portréfelvételeiből készült kiállítás alcíme Ötvenhatosok és utolsó magyarok.

Házigazdaként és a kiállítás rendezőjeként Ladányi Lajos, az MKP országos elnökségi tagja, a Zoboralja Kht. igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Sajnos, mint mondta, az eredeti programhoz képest egy változás történt. a 80 éves Csoóri Sándor egészségügyi okoknál fogva személyesen nem tudott jelen lenni a kiállításon. A publikum – távolléte ellenére – hatalmas tapssal méltatta a legendás magyar írót és költőt.

 

A kiállításon Ladányi Lajos a kultúra világának és a közéletnek számos ismert személyiségét köszönthette, köztük Biró Ágnest, a Magyar Kolíció Pártjának kulturális alelnökét, Dobos László Kossut-díjas írót is.

A kiállítandó nagyméretű fekete-fehér fotók egy része olyan „utolsó magyarokat” mutat be, akiket a fotográfus Erdélyben örökített meg, és akik egy-egy hajdan magyar település utolsó, magyarnak maradt hírmondói. (A felvételek a www.csete.info oldalon megtekinthetők.) A fotók másik része az 56-os magyar forradalom hétköznapi hőseit, az egykori „pesti srácokat” mutatja be a ’90-es években készült portréfelvételeken keresztül. (A felvételek a www.1956.hu honlapon megtekinthetők.)

Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke beszédében a szórványsorsban élő magyarokra is felhívta a figyelmet. Ők valóban az „utolsó magyar” sorsára juthatnak, ha nem áll mögöttük senki. Csete Örs úgy véli, elég volt a reménykedésből, és az állandó védekezésből, offenzív magatartás szükségelteik a magyarok fennmaradása érdekében.

A megnyitót Szvorák Katalin népdalénekes előadása és Csanaky Eleonóra szavalata gazdagította.

Megszakítás