Emlékezés az Együttélés megalakulása 20. évfordulójára

(Videók is) Somorján 2010. április 9-én emlékülést tartottak az Együttélés politikai mozgalom megalakulásának 20. évfordulója alkalmából. Az ünnepség nem csak a múltra való emlékezés jegyében zajlott, hanem korunk feladataira is összpontosított. A legtöbb felszólalás az egységes szlovákiai magyar politika szükségszerűségét hangsúlyozta.

Duray Miklós beszédében a felvidéki magyarság 20 éves küzdelmére tekintett vissza (lásd az oldal alján megtekinthető videófelvételt).

A Magyar Koalíció Pártja parlamenti képviselői közül is sokan megjelentek a somorjai ünnepségen. Az MKP nevében Berényi József elnökhelyettes méltatta a 20. évvel ezelőtt alakult mozgalom érdemeit. Emlékeztetett arra, hogy az MKP három elődpártja közül az Együttélés volt a legerősebb és a legkezdeményezőbb is.

* *
Mészáros Alajos, az Európai Parlament képviselője az Együttélést az MKP meghatározó értéktengelyének nevezte. Dobos László Kossuth-díjas író az értelmiség küldetését hangsúlyozta. Batta István (egykori külügyi alelnök) az asszimiláció veszélyére hívta fel a figyelmet. Kvarda József az 1994-es komáromi nagygyűlésre emlékezett vissza. Pázmány Péter (az együttélés egykori parlamenti képviselője, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke) az egységes magyar politizálás mellett tette le a voksot.

Magyarországi vendégek is köszöntötték az Együttélést. Váradi Lajos a Magyar Köztársaság Nagykövetségéről Heizer Antal nagykövet üdvözletét tolmácsolta és sok sikert kívánt az MKP-nak a június 12-i parlamenti választásokon. Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok hivatalának egykori elnöke örömmel számolt be arról, hogy az Együttélés ma már tananyag a magyarországi egyetemisták számára. A magyarországi vendégek között üdvözölhették Juhász Juditot (jelenleg a Katolikus Rádió igazgatója, néhai Antall József miniszterelnök úr egykori szóvivője),  Szesztay Ádámot és Manzinger Krisztiánt (az Országgyűlés külügyi hivatalából),  és Czimbalmosné Molnár Évát (a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója. Voltak, akik levélben üdvözölték az ünnepi összejövetelt. Köztük a Nyugat-Európában élő Komlóssy József is.

Pogány Erzsébet, a volt Együttélés egykori sajtótitkára emlékeztetett arra, hogy az Együttélés napjainkban is működő mozgalom – Csehországban. Ők a közelmúltban ünnepelték fennállásuk 20. évfordulóját.

A Karkó Henrietta vezette Felvidéki Rockszínpad gondoskodott a kultúrműsorról – Ölvecky András rockénekes közreműködésével.

Sajnos, sokan már nem jelenhettek meg az évfordulón, emlékük előtt rövid néma főhajtással tisztelegtek.

Az Együttélés megalakulása 20. évfordulójára emlékkönyv is készült, mely nyomdai változata itt tekinthető meg .

Az emlékülés a Himnusz eléneklésével végződött.

Duray Miklós beszéde:

Megszakítás