Duna TV – Kettős állampolgárság – Fico nem tudja, mit beszél

Miután Robert  Fico szlovák miniszterelnök hétvégén, a szlovák közszolgálati televízióban is folytatta ellenséges kirohanásait Magyarország ellen, a Duna TV stúdiójának Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke volt a vendége. Duray szerint Fico nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy nem tudja, mit is beszél. A következőkben a stúdióbeszélgetés részletei olvashatók:

Műsorvezető. Az MKP elnöke, Csáky Pál szerint nem kellene hiszterizálni a kettős állampolgárság ügyét…
Duray Miklós: Ezt a szlovák politikai elit hiszterizálja, mert hasznot akar a témából húzni, elsősorban a parlamenti választások szempontjából. A szlovákok számára teljesen mindegy, hogy miről van szó. Minden olyan téma, amely a magyarsággal, a magyar nemzettel függ össze, vagy amelyek Magyarország erősödését jelenti, zavarja a szlovák politikát. Ez egy beteges megnyilvánulás. Jó lenne tudatosítani, hogy ez a törvény, melyről most a hiszterikus vita folyik, nem a kettős állampolgárságról szól. Ez egy téves megközelítés. Ma hallgattam a szlovák miniszterelnököt a szlovák köztelevízióban. Amit ő elmondott, számomra világossá vált, hogy nem tudja, miről beszél. Halvány sejtelme sincs, hogy mit tartalmaz majd a törvénymódosítási javaslat.

Műsorvezető: De az emberek nem hülyék… Valami magyarázatot csak kell adniuk erre, mert a hiszterizálás nem tud kitartani…
Duray: A rendszerváltozás óta állandóan előkerülnek olyan témák a szlovák politikai életben, amelyek Magyarországot próbálják olyan ellenséges szerepben ábrázolni, hogy abból belpolitikai hasznot húzhassanak. Hányszor mondták már, hogy a magyar hadsereg meg fogja támadni Szlovákiát, tankokkal jönnek át a Duna-hidakon meg a nem létező Ipoly-hidakon, hogy Szlováki ki van téve a magyar hírszerzésnek… A lehető legelképesztőbb dolgokat találják ki. Sajnos nem csak a szélsőséges Ján Slota, hanem a komolyabb politikusok is.És ilyenkor nincs készenlétben valamilyen érvrendszer, amit elő lehetne hozni. Például attól, hogy valaki kettős állampolgár, nem lesznek tankok…
Duray: Aki hisztériát akar kelteni, annak ezt hiába mondjuk. A hisztériakeltést bármilyen más témával kapcsolatban is megtennék.

Önök akarják, hogy ez a törvénymódosítás még a szlovákiai választásokig megtörténjék?
Duray: ezen lehetne vitatkozni, de most már a szellem ki lett engedve a palackból. Ez már beleépül a szlovákiai választási kampányba. De ha minden szlovák párt ebből akar hasznot húzni, akkor tulajdonképpen ott maradnak, ahol vannak. A veszélyeztetettség érzetét próbálják kelteni a szlovák választók egy részében, és olyan szerepkörben próbálnak feltűnni, hogy ők majd megvédik Szlovákiát a magyar veszéllyel szemben. Maga dzurinda is hangoztatta néhány nappal ezelőtt, hogy ő már egyszer megvédte Szlovákiát a státustörvény idején.

Arra van esély, amit Fico is mondott? Miszerint a szlovák jogszabályt úgy módosítják, hogy aki más állampolgárságot kér, elveszíti a szlovák állampolgárságot…
Duray: A kettős állampolgársággal kapcsolatos jogszabályt eltörölhetik, de akkor több százezer szlovák állampolgárt fognak vele sújtani.

Megszakítás